Melikan Kucam moet straf uitzitten voor mensensmokkel en corruptie en verliest zitje in Mechelse gemeenteraad

Mechelen, Hombeek -

Voormalig Mechels gemeenteraadslid Melikan Kucam, eerder al uit de N-VA gezet, zit momenteel zijn straf uit in de gevangenis. Het hof van beroep in Antwerpen veroordeelde hem in 2022 tot vijf jaar cel voor gesjoemel met humanitaire visa. De gewezen politicus tekende cassatieberoep aan, maar dat werd afgewezen. Daardoor verliest Kucam ook het recht om in de gemeenteraad te zetelen.

Belga, Sven Van Haezendonck

Melikan Kucam werd op 30 juni 2022 schuldig bevonden aan mensensmokkel, passieve corruptie, poging tot afpersing en het leiden van een criminele organisatie. Daarvoor kreeg de Mechelaar van het hof van beroep een celstraf van vijf jaar opgelegd en een boete van 48.000 euro. Hij was door het kabinet van voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) aangesteld om lijsten met kandidaten op te stellen voor een humanitaire reddingsoperatie van Assyrische christenen uit het oorlogsgebied in Syrië en Irak.

LEES OOK. Melikan Kucam ook in beroep veroordeeld voor mensensmokkel en corruptie

Kucam screende de families en bepaalde wie er op de lijsten kwam. “Aanvankelijk misbruikte hij zijn positie niet, maar toen hem geld werd aangeboden, ging hij vrij snel overstag”, klonk het bij de openbare aanklager. Hij vroeg bedragen van 2.500 tot 7.500 euro.

Melikan Kucam kwam bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 nog op voor N-VA.© Joris Herregods

Kucam tekende cassatieberoep aan tegen het arrest. In afwachting van een beslissing door het hof van Cassatie werd de opgelegde straf geschorst. Dat wees het beroep uiteindelijk af en dus moet de straf worden uitgevoerd. Na het losbarsten van de hele affaire zette N-VA Kucam in 2019 uit de partij, maar hij weigerde om zelf afstand te doen van zijn mandaat.

“Bijna hele bestuursperiode afwezig”

Nu het arrest definitief is, wordt de gewezen politicus voor tien jaar ontzet uit zijn burgerlijke en politieke rechten. Daardoor verliest hij ook zijn rechten om een politiek mandaat uit te oefenen. “Voordien konden we voor Melikan Kucam alleen maar een vervanger aanstellen als hij zelf ontslag nam”, reageert Mechels N-VA-fractieleider Marc Hendrickx.

Nu kan de oppositiepartij in Mechelen hem dus wel vervangen. “Opmerkelijk is dat we daarmee voor het eerst sinds januari 2019 een volledige fractie hebben. Het zitje bleef bijna een volledige bestuursperiode leeg”, legt Hendrickx uit. Eerste opvolger Bert Smits uit Hombeek legt op maandag 26 juni de eed af.

LEES OOK. 6 maanden cel geëist tegen Melikan Kucam en partner voor domiciliefraude: “Ja, ze hadden een relatie, maar ze woonden niet samen”

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners