Filip Watteeuw© fvv

Filip Watteeuw over leegloop bij Groen: “Lokale politiek is een promotie”

Filip Watteeuw vindt niet dat de overstap van enkele Groen-kopstukken naar de lokale politiek wijst op een ‘leegloop’ van zijn partij. “Dat is helemaal niet correct”, zegt hij op een partij-evenement in Gent. “Ik heb in 2012 dezelfde keuze gemaakt. Ik vind het nog altijd een promotie.”

jvhBron: BELGA

Watteeuw, die in 2009 enkele jaren heeft gezeteld in het Vlaams parlement, werd in 2013 schepen in Gent. “Lokale politiek is een hogere vorm van aan politiek doen dan het federale en het Vlaams niveau”, zegt hij daarover. “Over het algemeen wordt er in de steden en gemeenten veel oplossingsgerichter gewerkt.”

LEES OOK. Wat zit er achter vertrek van Kristof Calvo uit nationale politiek?

Watteeuw ziet meer resultaten op het vlak van mobiliteit, klimaat of welzijn. “Daar zie je dat steden het voortouw nemen. Daar worden bakens verzet. Een bekende Amerikaanse schrijver, Benjamin Barber, heeft dat ooit allemaal beschreven. Hij spreekt over ‘haperende staten en opkomende steden’. Als je bijvoorbeeld kijkt naar het klimaat, zie je dat steden durven aangeven dat ze klimaatneutraal worden tegen 2030 of 2035. Terwijl men op het federale niveau bekijkt hoe men kan vertragen door op de pauzeknop te drukken.”

STANDPUNT. Calvo in de schaduw van de Sint-Romboutstoren? Het is bijna zonde

Watteeuw is “verbaasd geweest over de houding van de premier”, die eerder deze week een toekomstige natuurherstelwet in vraag stelde ‘om de klimaatkar niet te overladen’. “Dat is een zeer vreemde zaak”, vindt Watteeuw, die beklemtoont dat een premier geen campagneleider van zijn partij kan zijn.

Overstop

De overstap van Watteeuw naar de lokale politiek leidde in Gent tot een kartel waarbij Groen zijn kartelpartner Vooruit, toen nog sp.a, in de schaduw plaatste. Dat leidde tot een paars-groene coalitie onder burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld). “Ik heb er nog geen moment spijt van gehad”, zegt Watteeuw. “Het is intens en zwaar. Geen rozengeur en maneschijn. Het blijft politiek. Maar het is een vorm van politiek die transparanter, eerlijker en duidelijker is dan de nationale politiek.”

LEES OOK. Co-voorzitter Vaneeckhout (Groen) maakt zich “geen zorgen” over vertrek parlementsleden

Toch heeft de formule zijn beste tijd gehad en een nieuwe paarse stadslijst, Voor Gent, dwingt Groen in Gent tot een duel. “In de lokale politiek kan je meer doen. Je komt heel dicht in contact met de burgers. Er is meer samenwerking mogelijk. Maar het blijft politiek. Het gaat over macht veroveren, macht vergaren en daar iets mee doen.”

LEES OOK. Kristof Calvo (Groen) stopt in 2024 met nationale politiek en kiest voluit voor Mechelen

Watteeuw noemt de breuk met socialisten en liberalen geen mislukking. “Dit zijn zaken die gebeuren in de politiek. Ik ben daar niet gelukkig mee. Maar ik denk wel dat er een aantal verkeerde keuzes zijn gemaakt de voorbije maanden en jaren.”

De lokale afdeling van Groen viert vrijdagavond in Gent de 40ste verjaardag van mei 1983. Toen legde Luc Lemiengre in Gent de eed af als eerste Groene gemeenteraadslid.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners