© Boumediene Belbachir

Zornik brengt na zeven jaar nieuwe single uit: “Veel vrolijker dan wat men van ons verwacht”

Dancing With Yourself. Zo heet de eerste nieuwe single van Zornik sinds 2016 en de voorbode van een album dat dit najaar moet uitkomen. “Het is een positievere en vrolijkere song geworden dan de mensen van ons verwachten”, zegt frontman Koen Buyse (46).

Nele Coune

Zornik is al even terug. De afgelopen twee jaar vierde de band hun twintigjarig bestaan met uitverkochte shows in de Ancienne Belgique en het Trixxo Theater. Maar op nieuwe muziek bleef het wachten. Zeven jaar om precies te zijn. Daar komt een einde aan met Dancing With Yourself.

“Het blijft spannend om nieuwe muziek uit te brengen, zeker nu het zo lang geleden is”, zegt Koen Buyse. “Er is zo veel veranderd: mensen worden ouder, het radiolandschap ziet er anders uit, muziekstijlen wijzigen... Daardoor ga je harder nadenken bij de release van muziek. Iets te hard. Al heeft dat misschien met de leeftijd te maken. Maar de single is er nu en moet z’n eigen ding doen. We zien wel waar het ons brengt.”

© Boumediene Belbachir

Carpe diem

Dancing With Yourself moet alleszins leiden tot een nieuw album, dat dit najaar uitkomt. “We hebben een stapel songs klaarliggen en maken er een punt van dat we honderd procent tevreden moeten zijn over alles wat op de plaat komt. Anders heeft het ook geen zin. Het is alleszins een veel positievere en vrolijkere plaat geworden dan de mensen van ons verwachten. In die zin is de eerste single wel representatief. Het ligt misschien niet in het patroon der verwachtingen. Maar aan de andere kant: wat is dat patroon nog na zeven jaar?”

Met de single wil Buyse een carpe diem-verhaal vertellen. “De boodschap is dat je maar beter doet wat je leuk vindt, dat je moet proberen te genieten van elke dag met vrienden en familie. Dat je niet te hard mag focussen op de dingen die er eigenlijk niet toe doen, zoals materialisme. Want voor je het weet, eindig je ergens alleen. Dansend met jezelf. En dat is niet zo plezant.” (lacht)

© Boumediene Belbachir

Nostalgie

Veel plezanter is om weer op te treden met de band waarmee hij in de jaren 2000 hits scoorde als Scared Of Yourself en Hey Girl. “We zijn dankbaar dat we kunnen blijven teren op iets dat we in het verleden hebben opgebouwd. Dat hebben we ook gezien tijdens de shows in de AB die maar blijven uitverkopen en verder drijven op een golf van nostalgie. Maar het werd echt tijd om er nieuwe songs tussen te steken. Het is steeds de eerste vraag die je krijgt als je ergens optreedt: Komt er nog nieuwe muziek? Dat is begrijpelijk, maar ik vind het vooral fantastisch dat de fans er blijkbaar echt op zitten te wachten. Deze zomer spelen we op de festivals zeker een mix van klassiekers en nieuw materiaal, en ook in maart volgend jaar maken we er een speciale show van in de AB.”

Aangeboden door onze partners