© ATV

Actievoerders verstoren receptie voor 100 jaar luchthaven en gooien papieren ‘privéjets’ naar Antwerpse stadhuis

Deurne/Antwerpen -

Een honderdtal actievoerders gooide donderdagavond papieren ‘privéjets’ naar het Antwerpse stadhuis. Net op dat moment vond er binnen een receptie plaats voor honderd jaar luchthaven. “Sluit die boel en maak er een grote groene ruimte van”, is de eis Burgerplatform Doe Deurne Dicht, dat de actie organiseerde.

Op het Antwerpse stadhuis verzamelden donderdagavond verscheidene politici en bedrijfsleiders voor een receptie om het honderdjarig bestaan van de luchthaven van Deurne te vieren. En dat liet Doe Deurne Dicht niet geruisloos passeren.

Het burgerplatform bracht een honderdtal actievoerders op de been, burgers maar politiek. Zo stond ook oppositiepartij Groen met een delegatie tussen de actievoerders. Ze gooiden papieren privéjets naar het stadhuis, een knipoog naar de toestellen die opstijgen vanuit deurne. “Zo’n privéjet stoot met een vlucht naar Nice even veel Co2 uit als een gemiddelde Belg op een jaar”, zegt Ellys Van der Taelen van Doe Deurne Dicht. “Meer dan 200 miljoen euro belastinggeld gaat dus naar een verlieslatend en vervuilend bedrijf dat voornamelijk de allerrijksten bedient. Onze eis is simpel: sluit de luchthaven en maak er een grote groene ruimte van, zoals is gedaan met het hippe Tempelhof in Berlijn.”

De actie van Doe Deurne Dicht was niet aangevraagd, toch was de politie in groten getale aanwezig, ook in burger. De actie verliep vreedzaam en rustig, ondanks het feit dat protestacties niet zijn toegelaten op de Grote Markt.

© Joris Herregods

© Joris Herregods

© Joris Herregods

© Joris Herregods

© Joris Herregods

© Joris Herregods

© Joris Herregods

© Joris Herregods

 jas

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners