Defecte slagbomen aan Craeybeckxtunnel leidden woensdag tot hinder en ergernis, maar bewezen recent al wel hun nut

Het verkeer op de E19 in Antwerpen liep donderdagvoormiddag aardig in de soep. Dit keer niet door een ernstig ongeval of een grote vakantie-uittocht, maar door een technisch defect bij de slagbomen aan de ingangen van de tunnelkokers van de Craeybeckxtunnel. Die slagbomen werden in de loop van de afgelopen twee jaar geïnstalleerd bij vier Antwerpse snelwegtunnels in het kader van tunnelveiligheid en hebben op die korte tijd wel degelijk al hun nut bewezen, zegt het Vlaams Verkeerscentrum.

Jonas Rosquin

Donderdagvoormiddag leidden de slagbomen aan de Craeybeckxtunnel, die door een technisch euvel verkeerdelijk horizontaal kwamen te staan, tot hinder en ergernis bij bestuurders die vast kwamen te staan. Maar in de korte tijd sinds ze werden geïnstalleerd, zijn ze toch al meermaals ingezet.

LEES OOK. Craeybeckxtunnel weer vrij na probleem met slagbomen, maar “hou rekening met ernstige vertragingen”

In de loop van 2021 werd gefaseerd begonnen met de installatie van de tot 14 meter hoge slagbomen bij de ingangen van vier tunnels in de Antwerse regio: de Beverentunnel en de Tijsmanstunnel op de R2, de Craeybeckxtunnel op de E19 en de Kennedytunnel. Ook de Vierarmentunnel in Brussel werd voorzien van dergelijke slagbomen. Het Agentschap Wegen en Verkeer besliste ze te plaatsen nadat Europa bepaalde regels oplegde omtrent tunnelveiligheid. Zo moet bij een incident in een tunnel een omleiding kunnen worden voorzien en moet die kunnen worden afgedwongen.

“In het verleden werd bij incidenten in tunnels het verkeer tegengehouden via de dynamische rijstrooksignalisatie”, zegt Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum. “Een rood kruis moest de weggebruikers duidelijk maken dat ze niet verder konden. Dat werd echter weleens vaker in de wind geslagen, waardoor sommigen alsnog de tunnels inreden en zo potentieel voor gevaar zorgden, voor zichzelf maar ook voor de hulpdiensten. Met de slagbomen als fysieke afsluiting kan dat worden vermeden.”

De slagbomen, onder meer geïnstalleerd aan de Craeybeckxtunnel, zijn tot 14 meter hoog.© Dirk Kerstens

Meermaals geactiveerd

In de kleine twee jaar sinds het begin van de installatie werden de slagbomen volgens Bruynickx al een aantal keer geactiveerd, onder meer bij incidenten in de Tijsmanstunnel en Beverentunnel. “Gelukkig is het nog niet nodig geweest bij een brand of een andere tunnelramp, maar de procedure werd bijvoorbeeld al wel toegepast bij takelwerken, om de hulpdiensten de noodzakelijk ruimte te geven voor de afhandeling.”

Wanneer vanuit het controlecentrum van het Vlaams Verkeerscentrum (gesitueerd achteraan het station Antwerpen-Centraal, red.) beslist wordt om de tunnels te sluiten zal in eerste instantie een verlaagde snelheid van het aankomende verkeer worden afgedwongen via de dynamische signalisatie. Vervolgens springt bij de slagbomen het rode licht aan, zoals ook het geval is bij slagbomen aan een spoorovergang. Tenslotte worden de slagbomen naar beneden gelaten.

Het hele project kostte destijds 7 miljoen euro, waarvan Europa 2,6 miljoen euro betaalde.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners