© ATV

Stadsambtenaar krijgt werkstraf omdat ze adressen doorspeelde aan drugsmilieu, geen extra straf voor ‘De Algerijn’

Een loketbediende van de Stad Antwerpen, die op vraag van een vriend adressen opzocht in het rijksregister, is donderdag veroordeeld tot een werkstraf. Via een tussenpersoon gingen de opgezochte gegevens naar de bekende drugscrimineel ‘De Algerijn’, die geen bijkomende straf kreeg.

De feiten kwamen aan het licht tijdens het onderzoek naar de gekraakte berichtendienst Sky ECC. Uit onderschepte communicatie van een groepschat met drie deelnemers bleek dat een medewerkster van de stad Antwerpen benaderd was om de adresgegevens van vier personen op te zoeken in het rijksregister. Jorida P. zou daarvoor 1250 euro krijgen, geld dat ze volgens haar advocaat Jos Vander Velpen nooit heeft ontvangen. 

Jorida P. speelde de informatie door aan haar jeugdvriend Bajram L. Hij handelde op zijn beurt in opdracht van zijn crimineel Muslim I., die hem 350 euro per opgezochte naam had geboden. Muslim I. kon gekoppeld worden aan de schuilnaam ‘Roberto’ uit de groepschat. Hij trad als tussenpersoon op voor Mohamed Reda C. alias ‘De Algerijn’, die schuilging achter de Sky ECC-naam ‘Hors la Loi’. De adressen die opgezocht werden, waren die van securitymedewerkers in de haven.

Loketbediende P. werd donderdag veroordeeld tot een werkstraf van 120 uur, tussenpersoon Bajram L. kreeg 240 uur werkstraf. Muslim I. en ‘De Algerijn’ kwamen er zonder bijkomende straf van af. De rechtbank oordeelde dat de opzoekingen in eenzelfde misdadig opzet kaderden als die van een zaak rond aanslagen in het drugsmilieu waarin de mannen al veroordeeld werden in januari van dit jaar. Daarin kreeg I. vijf jaar cel en werd ‘De Algerijn’ tot acht jaar veroordeeld De beklaagden worden wel allemaal voor een termijn van vijf jaar uit hun rechten ontzet. Een vijfde man die mee terecht stond werd vrijgesproken.

‘De Algerijn’, die al geruime tijd in het buitenland verblijft, werd de afgelopen maanden in verschillende Sky ECC-zaken eerder al veroordeeld tot opgeteld negentien jaar cel. Zijn advocaat, mr. Sam Vlaminck, tekende beroep aan tegen drie van die veroordelingen. Die dossiers zullen volgens Vlaminck voor het hof van beroep samengevoegd worden en als één zaak behandeld worden, omdat de feiten in dezelfde tijdsperiode door dezelfde organisatie gepleegd werden. (sare)

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners