© Sven Van Haezendonck

Margaretatunnel opnieuw open na urenlange panne en chaotische ochtendspits: “Spanningsval was oorzaak”

Mechelen -

De Margaretatunnel op de tangent (B101) in Mechelen is opnieuw open. De tunnel was sinds woensdagavond omstreeks 23u volledig afgesloten door een panne. In beide richtingen was er geen verkeer mogelijk en autoverkeer moest een omleiding volgen over de vesten. De ochtendspits verliep bijzonder moeizaam, op heel wat wegen zat het verkeer een tijdlang muurvast.

Sven Van Haezendonck

Onder andere op de tangent zelf was het aanschuiven door de plotse sluiting van de Margaretatunnel.© Sven Van Haezendonck

De autotunnel, die nog geen jaar open is, had te kampen met een panne die ongeveer elf uur duurde. “De oorzaak ligt bij een spanningsval op het hoogspanningsnet. Door de technische storing werkten het camerasysteem, de verlichting en de verluchting niet meer”, vertelt Stefanie Nagels, woordvoerder van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV).

Drukke kruispunten afgesloten

Daardoor was het onmogelijk om de tunnel in veilige omstandigheden opnieuw te openen. Als gevolg daarvan was de tangent afgesloten tussen de kruispunten met de Jubellaan en de Leuvensesteenweg. De politie waarschuwde de mensen meteen via haar sociale mediakanalen. “Zodat de mensen daar tijdens de ochtendspits rekening mee konden houden”, zegt Dirk Van de Sande van de politiezone Rivierenland.

File op de Schuttersvest.© Sven Van Haezendonck

Desondanks had de panne grote gevolgen voor de ochtendspits in Mechelen, die bijzonder moeizaam verliep. Zowel op de tangent zelf, als op de vesten, op invalswegen naar de stad en in de stationsbuurt stonden er lange files. In de omgeving van het station zijn er ook werken bezig. Met veel frustratie bij bestuurders tot gevolg. Uiteindelijk kon een technicus in opdracht van AWV het probleem donderdagvoormiddag oplossen en omstreeks 9.50u werd de tunnel opnieuw opengesteld.

LEES OOK. Wegbeheerder stelt aannemer in gebreke na panne in Mechelse tunnel die elf uur duurde

Niet de eerste keer

Het is zeker niet de eerste keer dat er problemen waren met de Margaretatunnel. In een klein jaar tijd kwam er al brandwerende bepleistering los van het plafond. Begin dit jaar stelden zich ook vochtprobleem in de ruimte waar de hoogspannningscabine staat. Daardoor moest de tunnel toen draaien op een noodgenerator.

Hoe cruciaal de tangent is om de mobiliteit in Mechelen op gang te houden, werd donderdagochtend pijnlijk duidelijk door de afsluiting van de tunnel. Vooral in combinatie met de nieuwe verkeerscirculatie in de stad en de werkzaamheden die in de stationsbuurt bezig zijn om ze verder aan te passen. “Wij beseffen dat de tunnel een belangrijke schakel is”, zegt Stefanie Nagels.

LEES OOK. Met asfaltering rotonde en vernieuwing Coxiestraat gaan werken stationsbuurt laatste fase in

Tegenstanders nieuwe vesten houden zoveelste prikactie: “Wij dringen aan op echt inhoudelijk debat zonder taboes”

Op de Postzegellaan aan het station was het in beide richtingen extra lang aanschuiven. Daar zijn ook werken aan de gang.© Sven Van Haezendonck

Ook in de Leopoldstraat stond er file.© Sven Van Haezendonck

Door de afsluiting van de tunnel stonden er lange files in de buurt van het kruispunt met de Jubellaan.© Sven Van Haezendonck

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners