© Shutterstock

Zoveel geven we gemiddeld uit aan onze vakantie en dit zijn de populairste bestemmingen

Zeven op de tien Belgen zullen tussen juni en september op reis vertrekken. Ons budget is dan wel lichtjes gekrompen, maar toch zullen de meeste landgenoten hun reisplannen niet aanpassen vanwege de gestegen levensduurte.

Laurence Torck en Michiel Thijs

Het leven mag dan wel een stuk duurder geworden zijn, op zijn vakantie beknibbelt de Belg nauwelijks. Zeventig procent zegt deze zomer op reis te zullen gaan, blijkt uit de Vakantiebarometer van reisverzekeraar Europ Assistance.. Dat is bijna exact dezelfde score – toen 71 procent – als vorig jaar, toen onze reislust weer flink gestegen was na de coronazomers van 2020 en 2021.

Van de 30 procent die deze zomer níét op reis gaat, geeft driekwart aan om financiële redenen thuis te blijven. De inflatie en gestegen levensduurte hebben een invloed op het reisenthousiasme van bijna negen op de tien vakantiegangers, en drukken ook op ons reisbudget. In 2022 bedroeg dat nog 2.289 euro, nu 2.182 euro, een daling met 107 euro (-4,7%). Geen wereldschokkend resultaat, meent Xavier Van Caneghem van Europ Assistance, al is het wel opvallend dat België het enige van de vijftien bevraagde Europese landen is waar het reisbudget daalt. “Een mogelijke verklaring daarvoor is dat dat budget in 2022 wel sterk gestegen is, met 15 procent. Dat was meer dan in andere landen. Het is dus niet onlogisch dat dat bedrag niet opnieuw gestegen is.”

Ondanks het gedaalde budget zegt ‘slechts’ een kwart van de Belgen zijn reisgedrag te zullen aanpassen vanwege de gestegen levensduurte.

“Een groot deel van de Belgen lijkt op reis niets van de inflatie te ondervinden”, zegt Van Caneghem. “Maar anderen zullen misschien maar één in plaats van twee keer op reis gaan, of ze passen hun bestemming en hun vervoerswijze aan, of de activiteiten en excursies waaraan ze deelnemen. Budget is altijd een belangrijke factor geweest, maar dit jaar eens te meer.”

Nog altijd wraakvakantie

Koen van den Bosch, CEO van de Vereniging van Vlaamse Reisbureaus, is toch enigszins verbaasd over de resultaten van de Vakantiebarometer. “37 procent van de Belgen boekt zijn reis via een professionele reisorganisator, en als sector kunnen we enkel vaststellen dat er in de eerste maanden van 2023 veel meer én voor hogere sommen is geboekt dan in 2022. Belgen beknibbelen niet op hun vakantie, integendeel: behoorlijk wat mensen boeken net dit jaar hun ‘bucketlistvakantie’, een ‘wraakvakantie’ na enkele magere coronajaren.”

Toch is 2023 voorlopig nog steeds geen normaal jaar, zegt Van den Bosch. “We hopen eind dit jaar, begin volgend jaar weer de cijfers te halen van voor corona. Als de huidige trends zich voortzetten, moet dat lukken.”

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners