Daisy, Siemon, Jill, Janne en Shania van project Samuni.© Tommy Maes

Van campuswinkel tot wandeling om rouw te verwerken: studenten Sociaal Werk Thomas More stellen projecten voor

Geel -

De tweedejaarsstudenten Sociaal Werk van Thomas More hebben tijdens het academiejaar oplossingen uitgewerkt voor vraagstukken vanuit diverse sociale organisaties. Ze stelden woensdagnamiddag hun projecten voor: van een campuswinkel die samen met personen met een beperking wordt uitgebaat, tot een wandeling waarbij jong en oud de natuur kan ontdekken.

De ruim vijftig studenten van het tweede jaar Sociaal Werk stelden woensdag in de Agora van Thomas More de projecten voor die ze dit academiejaar hebben uitgewerkt. Een van die projecten is Samuni (Samen Uniek), dat studenten Daisy, Jill, Janne en Shania samen met de Thomas More-onderzoeksgroep Inclusive Diversity en MPI Oosterlo hebben opgestart.

“Samuni is een project waarbij we studenten en mensen uit kwetsbare groepen bij elkaar willen brengen”, vertellen de studenten. “We zijn aan de slag gegaan met mensen met een beperking, maar in de toekomst willen we dat uitbreiden naar mensen met psychische problemen en mensen met een migratieachtergrond. In samenwerking met partners als Ateljee Hagelbos en BuSO Oosterlo zijn we dit academiejaar gestart met een campuswinkel en een atelier die worden uitgebaat door mensen met een beperking en studenten.”

Praatcafé

Het project wordt volgend academiejaar voortgezet. “Dan willen we ook starten met een praatcafé waar studenten en mensen met diverse achtergronden elkaar kunnen ontmoeten”, zeggen Daisy, Jill, Janne en Shania. “De bedoeling is wel dat nieuwe tweedejaars het project opvolgen, maar indien mogelijk willen we ook betrokken blijven.”

Samuni is eigenlijk een vervolg van een soortgelijk project dat door de coronacrisis was stilgevallen. “Ik vond het heel jammer toen corona er een stokje voor stak”, vertelt Carl Dams, een cliënt van MPI Oosterlo en mede-inspirator van Samuni. “Gelukkig kan ik nu mee mijn schouders onder Samuni zetten. Elke dinsdag poets ik de winkel en het atelier en zet ik alles klaar voor de verkoop. Ook op woensdag zet ik de winkel en het atelier klaar.”

Elisa, Lienke, Seppe en Michiel van project Urban Atelier.© Tommy Maes

De studenten hebben tien projecten uitgewerkt, verdeeld over groepjes van vier of vijf personen. De projecten zijn onderling ook heel uniek, met telkens een eigen insteek. Zo hebben Elisa, Lienke, Seppe en Michiel als project Urban Atelier opgestart in jeugdhuis Scratch in ’t Kiel in Antwerpen.

“Scratch is een open huis waar jongeren van ’t Kiel terechtkunnen voor diverse activiteiten”, vertellen de studenten van Urban Atelier. “Wij werkten activiteiten uit die het bestaande aanbod van het open huis aanvullen. Zo konden jongeren bij ons onder meer boogschieten, boksen, deelnemen aan een dancework-out of meedoen aan de laddercompetitie. Op die manier bereikten we vooral de jongsten van het open huis. De tevredenheid was ook heel hoog en het jeugdhuis heeft interesse om het aanbod volgend jaar ook mee te pakken.”

Elke, Eline, Louise, Jenthe en Renée van Verbinding Op Wandel.© Tommy Maes

Andere projecten omvatten bijvoorbeeld de bouw van een stimulerende ontmoetingsplaats voor jongeren en een troostende wandeling bij rouwverwerking. Onder de noemer ‘Verbinding op wandel’ werkten Elke, Eline, Louise, Jenthe en Renée een speelse manier uit waarop ouderen en kinderen samen de natuur van domein De Averegten in Heist-op-den-Berg kunnen verkennen.

“Het is een alternatief voor de klassieke schoolwandelingen met gids”, vertellen ze. “We kregen de uitdaging om een manier te bedenken waarbij zo’n wandeling zonder gids kon gebeuren. Zo werkten we allerlei spelletjes en opdrachten uit waarbij jong en oud samen de natuur kan beleven. Ze leren hun zintuigen gebruiken, maar er zitten ook leuke raadsels en weetjes tussen.”

De opdrachtgevers of inspiratoren voor de projecten zijn diverse sociale organisaties. “De inspiratoren stellen in het begin van het academiejaar hun idee voor en de studenten kiezen vervolgens welk idee ze verder uitwerken”, zegt coördinator Karel Van Bouchaute. “Zo stuurden 35 organisaties een projectvoorstel in. Daarvan werden er nu tien concreet uitgewerkt door de studenten, die er met veel enthousiasme mee aan de slag gingen.”

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners