De werken op de site Hoge Velden zijn in volle gang. Rechts: zo gaat Sportpark Lier eruitzien.© Joren De Weerdt,

UPDATE. Lyra-Lierse ontvangt van stad 10 miljoen euro voor bouw jeugdsportcomplex

Lier -

Op één na stemden alle Lierse gemeenteraadsleden in met het verlenen van een investeringssubsidie van 10.265.000 euro aan Koninklijke Lyra-Lierse. Met dit geld realiseert de voetbalclub een jeugdsportcomplex op de site Hoge Velden tussen de Ring (R16), de Aarschotsesteenweg (N10) en de sociale woonwijk De Herderin. De ambitie is om bij aanvang van het seizoen 2024-2025 met alle teams het seizoen weer in eigen stad aan te vangen.

Chris Van Rompaey

Het jeugdsportcomplex omvat zes jeugdvoetbalvelden met beregeningsinstallatie, een gebouw met jeugdkleedkamers, een jeugdkantine op de volledige bovenverdieping van het gebouw, een loods voor onderhoudsmateriaal, trainingsfaciliteiten, beachvolley, basket, petanque, Finse piste en twee publiek toegankelijke parkings. Koninklijke Lyra-Lierse schat de kostprijs op ruim 10,3 miljoen euro.

De eventuele bouw van tribunes en bijkomende accommodatie rond het A-veld op de site Hoge Velden, net als aanleg van dit A-veld van het eerste voetbalelftal van Lyra-Lierse, maken géén deel uit van de goedgekeurde investeringssubsidie.

De werken op de site Hoge Velden, de nieuwe thuishaven van voetbalclub Lyra-Lierse, zijn volop bezig.© Joren De Weerdt

Opstalrecht van vijftig jaar

Schepen Ivo Andries.© Chris van Rompaey

Voorafgaand aan de goedkeuring van de investeringssubsidie keurde de gemeenteraad eerst de noodzakelijke kaderovereenkomst tussen de stad en Koninklijke Lyra-Lierse goed. “De stad Lier verleent hierin aan Lyra-Lierse een opstalrecht van vijftig jaar met het oog op de oprichting van een sportcomplex. De stad kan na 25 jaar eenzijdig het opstalrecht opzeggen. Gedurende de periode dat Lyra-Lierse de site mag gebruiken, staat de club ook in voor het onderhoud van de infrastructuur”, benadrukt schepen van Sport Ivo Andries (Open Vld).

Het volledige sportcomplex van Lyra-Lierse omvat een A-veld voor het eerste voetbalelftal van Lyra-Lierse met bijbehorende accommodatie (het stadiongedeelte) en een jeugdsportcomplex. “Stad Lier heeft het recht op kosteloos gebruik van de infrastructuur tijdens een afgebakende periode. De parkings en het loopparcours op de site zijn vrij en publiek toegankelijk. Lyra-Lierse mag de infrastructuur verhuren aan derden, weliswaar in samenspraak met de stad. In de kaderovereenkomst geven stad en OCMW Lier toestemming aan Lyra-Lierse om een hypotheek te vestigen op het onroerend goed voor maximaal 1,5 miljoen euro op het stadiongedeelte”, aldus schepen Andries.

Enkel raadslid Marcel Taelman (Hart voor de Burger) onthield zich bij de stemming. Hij is van mening dat het de taak van de stad zelf is om een jeugdsportcomplex te bouwen. “Dat waren we ook van plan, maar Lyra-Lierse stelde voor deze taak op zich te nemen. Dit valt voor de stad trouwens goedkoper uit”, reageert schepen Ivo Andries.

Zo gaat Sportpark Lier eruitzien. Voor alle duidelijkheid: het A-terrein financiert Lyra-Lierse zelf.© K. Lyra-Lierse

Met de goedkeuring van de kaderovereenkomst en de investeringssubsidie komt de start van de werken aan het nieuwe jeugdvoetbalcomplex en het nieuwe stadion, gepland in het najaar van 2023, in zicht.

“Geen blanco cheque”

“We zijn ons sterk bewust van de inspanning van de stad voor deze nieuwe jeugdinfrastructuur”, zegt Werner Mens, bestuurslid K. Lyra-Lierse en lid van de projectgroep Sportpark Lier binnen Lyra-Lierse. “Het spreekt voor zich dat we als een goede huisvader zorgvuldig en correct met het budget omspringen. Bovendien moet het project alle Lierenaars ten goede komen. Dit is dus geen blanco cheque. Voor onze club zijn er nu bijkomende plichten, en ons werk begint dus nog maar pas. We zijn vastbesloten om van het nieuwe Sportpark Lier, in samenwerking met de stad, een van de mooiste jeugdvoetbalcomplexen van Vlaanderen te maken. Een mooie ambitie om onze terugkeer naar Lier extra in de verf te zetten.”

© K. Lyra-Lierse

Naast de investering van de stad zal ook K. Lyra-Lierse een aanzienlijke investering doen in het nieuwe Sportpark Lier. “Met eigen middelen bouwen we een gezellig stadion voor 2.500 toeschouwers”, verduidelijkt woordvoerder Matthias Hendrix. “Het stadion zal voldoen aan alle licentievoorwaarden voor 1ste Nationale en de thuisbasis worden voor de seniorenelftallen (heren en dames) van K. Lyra-Lierse. De ambitie is om bij aanvang van het seizoen 2024-2025 met alle teams het seizoen terug in eigen stad aan te vangen.”

© K. Lyra-Lierse

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners