Voor het eerst weer een Vlaming: Itegemse militair Bart wint ‘Big Brother 2023’ en krijgt 73.338 euro

Dat een Vlaming dit jaar Big Brother zou winnen zag je al eventjes aankomen. Het is Bart Vandenbroek uit Itegem (Heist-op-den-Berg) die aan het langste eind trok. Hij gaat aan de haal met 73.338 euro. De langgekoesterde droom om een huisje in Spanje te kopen lijkt hiermee dichterbij gekomen.

Voormalig e-sporter Jason uit het Nederlandse Beverwijk, Bart en nagelstyliste Jolien (uit Hoeselt) waren nog in de race voor de felbegeerde geldprijs. Tijdens de live-uitzending op Play4 en RTL5 kwam Bart uit de bus als eerste Vlaamse winnaar sinds Big Brother terugkeerde op het scherm. De winst van de vorige twee edities staan op naam van de Nederlandse Jill en Salar.

“Het is lang geleden dat ik nog zo blij ben geweest”, aldus de militair eerder deze week toen bleek dat hij in de finale zat. De overwinning na 86 dagen was de bekroning op een succesvol traject. Bart en Jason, die samen overbleven na de exit van Jolien, waren tijdens hun verblijf twee handen op een buik, en gunden elkaar de overwinning. “Jason is gegroeid in de weken dat hij hier zat. Hij heeft een fantastische mentaliteit. Op dat vlak is het jongere versie van mezelf”, klonk het bij Bart. “We denken vaak hetzelfde. Als we ‘s ochtends wakker worden kijken we eerst naar elkaar en steken we de hand op.”

Bart tijdens een van de vele opdrachten in het huis.© Play4

De overwinning deed de stoere militair in tranen uitbarsten, zeker toen hij zijn vrouw en dochter zag. “Ik voel me super. Er zijn geen woorden voor. Ik had mijn kans niet zo hoog ingeschat”, klonk het geëmotioneerd. Bart wil met het prijzengeld een huisje in Spanje kopen. “Ik heb genoeg in de regen en kou gezeten voor mijn werk. Voor mijn kids: gratis vakanties met vrienden en vriendinnen.”

Man met een missie

Bart ging begin januari met een missie in het huis. “Ik wil bewijzen dat je niet per se een oudere mindset hebt als je ouder bent”, klonk het toen. Van missies wist hij trouwens alles. Op zijn 18e startte hij bij Defensie. “Ik moest nog verplicht legerdienst doen. Dat beviel me zo goed dat ik ben gebleven, bij 11 GN BAT in Burcht. Ik ben er al 23 jaar duiker en 20 jaar paracommando”, vertelt Bart enthousiast. “Ik ging op zending naar Kosovo, Somalië (voor de anti-piraterij met de Marine) en Libanon. In Afghanistan beleefde ik op 2 april 2010 het spannendste moment uit mijn leven. Zes uur lang lag ik in een hinderlaag.”

Omdat hij vroeger al maandenlang van huis was, had hij geen schrik om zich voor langere tijd op te sluiten in een huis vol camera’s. “Toen ik in 1999 in Kosovo was voor vier maanden, was er geen internet en één keer per week kon je bellen in een telefoonwinkel. Ik weet wat een lange tijd zonder contact is. En als de omstandigheden niet meezitten, dat je dan je plan moet trekken. Ik kan het makkelijker relativeren als het eten schaars wordt, ik leefde immers al eerder back to basics.”

Bart is 50, maar dat zag hij als een voordeel. “Ik heb meer levenservaring, en dus ook een goede mensenkennis.” Toen hij het huis binnenging, vertelde Bart dat zijn vrouw dat niet erg vond. “Ze weet hoe ik ben en dat ik voor een uitdaging opensta. De kinderen waren van mening: als je dat wilt doen, dan doe je dat maar!”

Dit is niet het tv-debuut van Bart. Hij gaf training aan Saartje Vandendriessche in Op de man af, waarin ze het opnam in een biatlon tegen Viktor Verhulst. “Om te winnen ga ik ver”, zei hij in januari. “Dat wil niet zeggen dat ik over lijken ga. Ik ben iemand bij wie iedereen terechtkan, maar die ook geen blad voor de mond zal nemen. Als het me niet aanstaat, zeg ik het meteen. De bewoners gaan weten wat ze aan mij hebben.”

Aangeboden door onze partners