“In de beginperiode telden we ook in de autoluwe binnenstad ongeveer 300 overtredingen per dag”, zegt burgemeester Alexander Vandersmissen.© Dirk Vertommen

Mechelse burgemeester over commotie rond massa boetes: “Aanpassing is te vergelijken met invoering autoluwe binnenstad”

Mechelen -

Mechels burgemeester Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+) reageert op de commotie rond de 43.000 boetes door de nieuwe verkeerscirculatie in zijn stad. “Zo’n grondige aanpassing van de verkeerssituatie vergt altijd tijd”, zegt hij.

Sven Van Haezendonck

Bijna 43.000 overtredingen hebben de camera’s geregistreerd in de vier maanden na de invoering van eenrichtingsverkeer op de vesten en de daaraan gekoppelde knips in Nekkerspoel. Goed voor een bedrag van bijna 2,5 miljoen euro, en dat zorgt voor grote verontwaardiging in de Dijlestad. “Bij de invoering van de autoluwe binnenstad eind 2011 was dat niet anders”, reageert de burgemeester.

LEES OOK. Nieuwe Mechelse vesten en knips leveren in vier maanden tijd 2,5 miljoen euro aan boetes op

In de eerste vier maanden van 2012 registreerde de stad toen meer dan 30.000 overtredingen, over een heel jaar bijna 73.000. “In de beginperiode telden we ongeveer 300 overtredingen per dag, in aantal van dezelfde orde als vandaag bij de vesten. In die tijd zaten enkele van de huidige oppositiepartijen in de meerderheid”, zegt Vandersmissen.

Tienduizenden waarschuwingsbrieven

Volgens hem gaan de overtredingen net als twaalf jaar geleden ook in dalende lijn. “We hebben gedurende de eerste weken van elke fase die we invoerden waarschuwingsbrieven verstuurd om mensen te sensibiliseren. Dat waren er tienduizenden, maar na verloop van tijd moet de politie overgaan tot handhaving om de verkeersveiligheid te waarborgen”, legt Alexander Vandersmissen uit.

LEES OOK. Oppositie onthutst over 43.000 boetes door nieuw Mechels verkeersplan: “Dit heeft nog weinig te maken met verkeersveiligheid”

De waarnemend burgemeester benadrukt ook dat er op de vesten grote digitale borden staan om bestuurders te waarschuwen. “Onze verwachting is dat het aantal overtredingen zal blijven dalen”, stelt hij. In de autoluwe binnenstad werden er gedurende de eerste vier jaar na de invoering, tussen 2012 en 2016, meer dan 160.000 boetes uitgeschreven. (svh)

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners