Code geel in heel het land: onstuimig weer op komst met windstoten tot 80 km/u, noodnummer tijdelijk geactiveerd

Vrijdag is in het hele land code geel geactiveerd vanwege meerdere neerslagzones, waarschuwt het KMI. Vanaf de middag is het opletten geblazen en lokaal kan er wateroverlast voorkomen. Ook de wind zal fel aanwezig zijn. De FOD Binnenlandse Zaken heeft vrijdagochtend tijdelijk het noodnummer 1722 geactiveerd.

Noa Van Hoeydonck, jvh, sgg Bron: HLN

NoodweerBenelux voorspelt onstuimig weer voor vrijdag. Volgens hen start de dag met opklaringen, maar dat verandert in de loop van de dag. Want er is regen op komst vanuit het westen. De neerslagzone bevindt zich rondom een kern van lagedruk boven de Noordzee en zal een paar uur over ons land actief blijven.

“De hevigste windstoten verwachten wij in de loop van de late namiddag”, verduidelijkt weeranalist Nicolas Roose. De snelheden kunnen in ons land oplopen tot 70 à 80 km/u. Aan onze kust is een uitschieter tot 100 km/u niet uitgesloten en dat kan zorgen voor lokale stormschade.

© KMI

Het KMI verwacht neerslaghoeveelheden van tussen de 30 en 50 l/m² in anderhalve dag. Code geel wordt aangekondigd vanaf 25 l/m² in 24 uur tijd.

Op zaterdag trekt de regenzone met de meeste wind langzaam weg richting Duitsland. De luchtstroming wordt dan voornamelijk noord met de aanvoer van vrij frisse lucht. Het blijft dan ook vaak zwaarbewolkt met geregeld wat neerslag. Temperaturen schommelen volgens NoodweerBenelux rond 8°C, bij een gevoelstemperatuur die iets lager komt te liggen.

Zondag staat de Ronde van Vlaanderen op het programma en dan wordt het weerbericht klassiek wat nauwgezetter in de gaten gehouden. “Weermodellen sturen aan op een stabilisatie van het weerbeeld met een noordelijke luchtstroming en geleidelijk ook opklaringen. Na een frisse ochtend met lokaal vrieskou klimt het kwik zondagnamiddag naar gemiddeld 9°C. Het blijft ook droog”, aldus Roose.

© Noodweer Benelux

Noodnummer tijdelijk geactiveerd

De FOD Binnenlandse Zaken heeft vrijdagochtend tijdelijk het noodnummer 1722 geactiveerd, nadat het KMI had gewaarschuwd voor slecht weer. Wie bij storm- en/of wateroverlast bijstand van de brandweer nodig heeft, kan een aanvraag indienen via het e-loket www.1722.be of bellen naar het nummer 1722.

Het nummer dient enkel voor situaties die niet levensbedreigend zijn. Voor mogelijk levensbedreigende situaties kan er nog altijd gebeld worden naar 112. Het nummer 1722 wordt preventief geactiveerd wanneer een storm of wateroverlast wordt aangekondigd. De bedoeling is om de noodcentrales 112 niet te overbelasten en personen die in levensgevaar zijn niet te laten wachten.

© Noodweer Benelux

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners