© BELGA

DISCUSSIE. Vlaamse regering schrapt vaste benoeming voor ambtenaren: een goede zaak? En wat met de uitzonderingen? 

Geen vaste benoemingen meer bij de Vlaamse overheid. Of toch alleen maar in uitzonderlijke omstandigheden. Wie nu al statutair ambtenaar is, kan dat wel blijven, maar de Vlaamse regering wil voortaan alleen nog maar met contractueel personeel werken. De formele onderhandelingen met de overheidsvakbonden moeten nog starten, maar nu al is duidelijk dat er acties komen. “Wij gaan dat niet zomaar laten passeren.”

red

Nee, voor de circa 200.000 personeelsleden van het onderwijs geldt deze regeling niet. Daar bestaat een ander systeem. Om leerkrachten meer werkzekerheid te bieden, wil onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) de vaste benoeming zelfs vergemakkelijken. Ook in Brussel gaat bevoegd minister Sven Gatz (Open Vld) net voor meer vaste benoemingen.

LEES OOK. Er dreigt een heet voorjaar voor de Vlaamse regering: bonden beloven felle strijd tegen afschaffing vaste benoeming

Zijn partijgenoot Bart Somers en de Vlaamse regering gaan voor de 29.000 eigen ambtenaren de andere richting uit. Voor de 20.000 mensen die nu al statutair zijn, verandert er niets. Maar bedoeling is om vanaf 2024 enkel nog met contractuelen te werken. Zij verdienen minder omdat ze niet in hogere loonschalen raken, hebben minder pensioen, hebben niet de bescherming van hun vastbenoemde collega’s en kunnen makkelijker ontslagen worden. In haar bestuursakkoord nam de Vlaamse regering zich al voor om de statuten van ambtenaren gelijk te schakelen. Lees: komaf te maken met de vaste benoeming. Enkel voor loodsen en personen met een gezagsfunctie - zoals milieu-inspecteurs - zou er nog een uitzondering gemaakt worden omdat zij beslissingen moeten nemen die politiek gevoelig kunnen liggen.

LEES OOK. Vlaamse regering schrapt vaste benoeming voor ambtenaren: waarom de ‘untouchables van de Schelde’ buiten schot blijven

LEES OOK. Vlaamse overheid schrapt vaste benoeming: wat verandert er aan loon en pensioen van ambtenaren? En wat met het onderwijs?

Is het schrappen van vaste benoemingen voor ambtenaren een goede zaak? En wat met de uitzonderingen? 

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners