© smb

Daling aantal onderschepte transmigranten haven Zeebrugge zet zich verder

De daling van het aantal onderschepte transmigranten in de haven van Zeebrugge zet zich verder. Dat heeft de burgemeester van Brugge Dirk De fauw (CD&V) maandagavond gezegd in de Brugse gemeenteraad. “De zware investeringen in de haven lonen”, klinkt het.

Bron: BELGA

In West-Vlaanderen bleek het aantal onderschepte transmigranten vorig jaar al sterk gedaald te zijn. In 2018 werden 7.078 transmigranten onderschept, terwijl dat er in 2022 maar 1.065 waren. “43 procent van de intercepties gebeurde op Brugs grondgebied. Het ging vooral om transmigranten uit Eritrea, Marokko, Algerije”, zegt De fauw. 

Die daling zet zich ook in 2023 verder. Zo zijn er in januari en februari maar tien transmigranten onderschept in Zeebrugge. “De scherpe daling heeft te maken met de zware investeringen die gebeurd zijn op de terminals, ook in samenwerking met de UK Borderforce. Er wordt ook meer en meer gebruikgemaakt van ‘smallboats’ en die vertrekken vooral vanuit Frankrijk. De daling heeft in Zeebrugge ook te maken met het cameraschild”, zegt De fauw.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners