Burgemeester De Wever over afgelaste iftar in De Roma: “Politie heeft geen aanwijzingen van dreiging gevonden”

Antwerpen -

De Antwerpse politie heeft geen aanwijzingen gevonden van dreiging ten aanzien van de geannuleerde queer iftar in De Roma. Dat zei Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) maandagavond in de gemeenteraad. “Als je in de krant spreekt van fysieke dreigingen, maar die niet wil overmaken aan de politie, dan is er iets fundamenteel verkeerd bij de melder”, zegt De Wever geërgerd.

Jan Stassijns

De Roma en organisatie Merhaba maakten vorige week bekend dat ze hun evenement Queer Iftar niet laten doorgaan, omdat ze de veiligheid niet zouden kunnen garanderen. Op de Antwerpse gemeenteraad kreeg burgemeester Bart De Wever (N-VA) daarover verschillende vragen van raadsleden. De Wever kon geen details geven door het geheim van het onderzoek, maar stelde zich wel openlijk vragen bij de gang van zaken.

LEES OOK. Volg het debat in de Antwerpse gemeenteraad hier LIVE

Wij vinden niets”

“Ik wil benadrukken dat wij allemaal betreuren dat dit evenement niet is kunnen doorgaan”, zegt de burgemeester. “Ik denk we allemaal dromen van een stad waar niemand zich onveilig moet voelen omwille van zijn persoonlijke identiteit. Maar tot op vandaag heeft de Antwerpse politie geen enkele dreiging gevonden die verband houdt met het evenement.”

De Wever gaat verder en laat een toon van ergernis doorschijnen in zijn antwoord. “De politie is onmiddellijk in actie geschoten en op zoek gegaan naar de oorsprong van die dreigingen”, zegt De Wever. “Wij vinden niets. Helemaal niets, zelfs niet online waar we tegenwoordig alles vinden. Er is niets dat wijst op een dreiging, niets dat wijst op intimidatie. Er zijn negatieve commentaren, maar die vallen onder de vrijheid van meningsuiting.”

LEES OOK. Organisatoren afgelaste ‘Queer Iftar’: “Wij vragen niet eens respect, gewoon het recht om te mogen bestaan”

“Wrange nasmaak”

De burgemeester noemt het ook merkwaardig dat de organisator van de Queer Iftar, De Roma en Merhaba, de ontvangen dreigingen niet concreet maakten. “De politie heeft heel sterk aangedrongen bij alle betrokkenen om openheid van zaken te geven over bedreigingen”, zegt De Wever. “Tot op heden wachten we daarop. Ik vind dat niet min: spreken over fysieke dreiging om daarna die niet concreet te maken bij de politie. Want intussen is wel heel de samenleving gemobiliseerd, is er een maatschappelijk debat ontstaan en is de hele moslimgemeenschap in een bepaald daglicht gesteld. Ik vind dit een heel rare zaak. Ik zeg niet dat er per definitie leugens zijn verspreid door de organisatie. Ik zeg alleen dat er geen aanwijzingen zijn gevonden voor de fysieke bedreigingen. En dat vind ik het ernstig dat er met die mededeling naar de pers wordt gestapt, terwijl dat tegenover de politie niet concreet wordt gemaakt. Dan heeft de organisatie een zeer zware verantwoordelijkheid.”

“Als je geen medewerking geeft aan de politie, ook niet wanneer er sprake is van dergelijke dreiging, dan is iets fundamenteel verkeerd bij de melder”, aldus De Wever. “Ik kan alleen maar oproepen aan de betrokken organisatie om dat alsnog te doen. Anders zal dit nog lang een wrange nasmaak nalaten in onze Antwerpse gemeenschap.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners