© ATV

Plannen heraanleg Ter Rivierenlaan drastisch bijgestuurd: meer dan 100 bomen worden gekapt na advies van brandweer

Deurne -

De meer dan honderd bomen in de Ter Rivierenlaan in Deurne worden voor de heraanleg allemaal gekapt. Die drastische maatregel komt er na overleg met de brandweer. De bomen staan in de weg voor interventies. Daardoor wordt ook het ontwerp van de straat grondig bijgestuurd.

Jan Stassijns

LEES OOK. Groene middenberm en plein aan de kerk in Ter Rivierenlaan: buurt is verdeeld over nieuw ontwerp voor de straat

LEES OOK. District trekt in juni naar Ter Rivierenlaan met aangepaste plannen: “Ja, we houden rekening met bezorgdheden van de buurt”

De Ter Rivierenlaan in Deurne staat volgend jaar voor een ingrijpende heraanleg. Het district Deurne wil de straat niet alleen verkeersveiliger maken, maar ook de aanhoudende wateroverlast bij (hevige) regenval aanpakken. Er wordt ook ingezet op vergroening en ontharding. Zo komt er een groene middenberm en worden nieuwe bomen geplant. Eind december vond een inspraakmoment plaats in de Sint-Rumolduskerk waar zowel positieve als negatieve reacties te horen waren.

Het inspraakmoment in de Sint-Rumolduskerk bracht veel buurtbewoners op de been.© Patrick De Roo

Kaalslag

Op 1 juni vindt er infomoment plaats, waar de aangepaste plannen worden voorgesteld aan de buurt. En die plannen zijn zwaar bijgestuurd. Na overleg met de brandweer moest het district een drastische beslissing nemen: alle bomen (meer dan honderd), langs weerskanten van de straat, worden gekapt vanaf rotonde 1 tot en met de Ter Heydelaan. Dat wordt ons bevestigd door verschillende bronnen dicht bij het districtscollege. In het oorspronkelijke ontwerp zouden er nog 95 van de 120 behouden blijven.

Districtsburgemeester Tjerk Sekeris (N-VA) en districtsschepen van Publiek Domein Freddy Lorent (Open Vld) willen voorlopig niet in detail treden. “De plannen worden op dit moment hertekend, na overleg met de brandweer, en worden op 1 juni voorgesteld aan de buurt”, reageert Sekeris kort. Eenzelfde reactie valt te rapen bij Freddy Lorent, die wel benadrukt dat er sterk wordt ingezet op vergroening en ontharding.

LEES OOK. BUURTREPORTAGE. Ter Rivierenlaan: waar Roodkapje thuis is en Julien de ware liefde zoekt

Dat er meer dan honderd bomen worden gekapt, willen beide heren niet bevestigen. Toch zou de beslissing al wel zijn gevallen en zorgde die voor heel wat discussie binnen het districtscollege. “Natuurlijk willen we die bomen liever behouden, maar een advies van de brandweer kan je niet naast je neerleggen”, klinkt het bij een andere bron dicht bij het districtsbestuur.

Volgens diezelfde bronnen worden er nog pogingen ondernomen om een aantal bomen te redden, in de hoop 15% van de bomen alsnog te behouden. Meer rek zou er niet opzitten.

Rotonde 2 met rechts de Sint-Rumolduskerk.© Joris Herregods

Nieuwe bomen

Bij de heraanleg worden wel nieuwe bomen geplant. Zo wordt benadrukt dat de straat groener zal worden dan voorheen, al zullen de nieuwe bomen naar de nieuwe middenberm (van 8,5 meter breed) verplaatst worden.

Een rechtstreeks gevolg van de bomenkap is dat in het nieuwe ontwerp het aantal parkeerplaatsen nagenoeg hetzelfde kan blijven. Dat was een van de grote bezwaren van de tegenstanders van de heraanleg in het eerste ontwerp, waarin minstens achttien parkeerplaatsen zouden verdwijnen.

Buurtbewoner Claude Boelens van actiecomité Allez-Allée geeft alvast te kennen zich “uit alle macht” te zullen verzetten tegen de bomenkap. “We zijn dit toevallig te weten gekomen, toen iemand van het district zijn mond had voorbijgepraat”, zegt Boelens. “Opnieuw zijn wij hier niet bij betrokken geweest. Ik snap niet dat een advies van de brandweer genoeg is om een hele straat te verwoesten. We hadden gehoopt dat de nieuwe plannen, met de input van de buurt, een verbetering zouden zijn. Dat kunnen we nu dus wel vergeten.”

Op 1 juni worden de bewoners geïnformeerd op een infomoment. Het district heeft ook de Antwerpse brandweer gevraagd aanwezig te zijn om haar advies toe te lichten. “Het is pijnlijk”, klinkt het nog in de wandelgangen van het districtshuis. “Maar we moeten niet kijken naar vandaag, zelfs niet naar morgen, maar naar onze kleinkinderen. Zij zullen de Ter Rivierenlaan kennen als de mooiste en groenste straat van Deurne.”

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners