© jj

VOORBESCHOUWING DWARS DOOR VLAANDEREN. Geen Grote Drie: ontbindt de terugkerende Tom Pidcock zijn duivels of voert Jumbo-Visma opnieuw een nummer op?

Geen absolute toppers aan de start van Dwars door Vlaanderen, de laatste halte voor de Ronde van Vlaanderen. Wout van Aert, Tadej Pogacar en Mathieu Van der Poel sparen hun goede benen op voor de Vlaamse hoogdag. In Waregem ligt er dus een gouden kans voor het peloton, maar wie grijpt hem?

Sofie Terryn

Start: woensdag 29 maart om 12u05 op het Stationsplein in Roeselare

Aankomst: omstreeks 16u35 op de Verbindingsweg in Waregem

Afstand: 185,6 kilometer

Categorie: WorldTour

Televisie: vanaf 13u55 live op Sporza via Eén

Het parcours: minder hellingen, meer kasseistroken

De start van Dwars door Vlaanderen ligt als vanouds in Roeselare, net als de finish in Waregem. Om de koers nog een tikkeltje harder te maken, besloot de organisatie enkele wijzigingen door te voeren. Twee hellingen werden geschrapt en werd het aantal kasseistroken naar zeven opgetrokken. Na de eerste helling, Volkegemberg, gaat het parcours voortdurend op en neer. Geen tijd om even op adem te komen. De renners moeten opnieuw het drieluik Hotond, Knokteberg en Kortekeer zien te overleven, maar de eerste aanvallen zullen op Berg ten Houte, de eerste kasseihelling op zeventig kilometer, geplaatst worden. Met kort daarna de Kanarieberg is er een eerste kans voor een elitegroepje om weg te rijden. Dan moet de ergste pijn nog komen met de stevige drietand: de Knokteberg, Hotond en Ladeuze. Tot slot rest er nog een lokale ronde rondom Waregem, die dit jaar omgekeerd wordt afgewerkt.

De favorieten: Slaat Pidcock meteen zijn slag of bezorgt Van Baarle Jumbo-Visma drie op drie?

Net wanneer De Grote Drie afwezig zijn, maakt Tom Pidcock zijn comeback na een lichte hersenschudding. De 23-jarige Brit moest een streep trekken door Milaan-Sanremo en was genoodzaakt om zijn bloedvorm even op te bergen. Als hij woensdag met dezelfde benen als in de Strade Bianche verschijnt, heeft de concurrentie geen schijn van kans. Daarnaast is de renner van Ineos Grenadiers de enige die naast De Grote Drie zo verwoestend kan uithalen en een lange solo succesvol kan afronden.

Tom Pidcock was onklopbaar in de Strade Bianche 2023.© BELGA

Wie houdt Jumbo-Visma van een derde zege op rij? Hoewel de winnaars van het weekend er niet bijzijn, staan de gele mannen allesbehalve met een verzwakte formatie aan de start. Als Dylan van Baarle niet al te veel schade heeft overgehouden aan zijn val in de E3 Saxo Classic, dan wordt hij de te kloppen man. De Nederlander heeft dan ook nog eens de statistieken mee. In de laatste acht edities won telkens een Belg of Nederlander, wie doorbreekt die suprematie?

Toch is ook Mads Pedersen een grote kanshebber voor de winst in Dwars door Vlaanderen. De 27-jarige Deen reed al naar mooie resultaten, waaronder de zesde plaats in Milaan-Sanremo en de vijfde in Gent-Wevelgem.

Het wordt ook uitkijken naar?

Niemand kan de dominantie van Jumbo-Visma in de Vlaamse voorjaarsklassiekers ontkennen. Ze graaiden al alle grote prijzen mee, van Omloop het Nieuwsblad tot Gent-Wevelgem. Woensdag is Dylan van Baarle de grootste kanshebber, maar de Nederlandse ploeg zit met een luxeprobleem. Als blijkt dat Van Baarle nog te veel last heeft van zijn val in de E3 Saxo Classic kunnen ze ook Tiesj Benoot en Olav Kooij uitspelen als kopman. Allesbehalve een keldering van hun kansen.

Florian Vermeersch en Arnaud De Lie toonden opnieuw hun sterke benen in de E3 Saxo Classic en Gent-Wevelgem. De ene door zich voortdurend in de kijker te rijden, de ander met een wheelie op de Kemmelberg. Helaas waren de twee renners van Lotto-Dsnty de pechvogels van dienst, maar als mechanische pech hen dit keer niet opnieuw in de weg staat dan zouden ze wel eens naar een mooi resultaat kunnen rijden.

Florian Vermeersch moest in Gent-Wevelgem tweemaal van fiets wisselen.© BELGA

Julian Alaphilippe is nog op zoek naar zijn beste benen, maar kan het klassieke voorjaar van Soudal-Quick Step redden met een overwinning in Dwars door Vlaanderen. De Fransman heeft geen meesterplan nodig om een resultaat te rijden. Met zijn punchersbenen en een gunstige positie kan hij met gemak meeglippen met andere toppers en zichzelf en de ploeg een deugddoende zege schenken.

Dan is er ook nog Sep Vanmarcke die een ijzersterke Gent-Wevelgem reed en deze bekroonde met de derde plaats. De 34-jarige van Israel - Premier Tech rijdt als een herboren renner rond in de Vlaamse klassiekers. Met de toegevoegde kasseistroken is Vanmarcke extra in het voordeel. Tot slot is Jasper Philipsen een niet te onderschatten outsider voor de winst, aangezien hij naast een machtige sprint ook de koers hard kan maken.

Jasper Philipsen won na een ijzersterke koers Brugge-De Panne.

Zo was het vorig jaar: Mathieu Van der Poel wint meteen bij comeback na smakelijk steekspel

Dwars door Vlaanderen 2022 stond in teken van - wie anders - Mathieu Van der Poel en Tadej Pogacar. De ene maakte zijn comeback in de Vlaamse klassiekers, de andere waagde zich aan de voorjaarswedstrijden. De 76ste editie brak helemaal open op Berg ten Houte waar Ben Turner en Tom Pidcock stevig doortrokken. Alleen Van der Poel, Küng, Campenaerts en Benoot konden zich nog in hun wiel zetten. De zes aanvalslustigen sloten in een mum van tijd aan bij de vijf vroege vluchters. In de achterhoede probeerde Pogacar meermaals de oversteek te maken. Hoewel hij in zijn opzet leek te slagen, reed het groepje Van der Poel-Pidcock steeds verder weg.

De Belgen kenden een genadig dagje, want zowel Campenaerts als Benoot toonden meermaals hun sterke benen met enkele verwoede aanvalspogingen. Maar Van der Poel verbrodde het Belgische feestje. Toen Benoot er iets voor de rode vod er nog een stevige lap op gaf, kon Van der Poel als enige renner mee. De Nederlander sprintte met overmacht naar een geslaagde comeback. Pidcock vervolledigde het podium.

Uitslag 2022:

1. Mathieu Van der Poel (Ned)

2. Tiesj Benoot (Bel)

3. Thomas Pidcock (Eng)

4. Victor Campenaerts (Bel)

5. Nils Politt (Eng)

6. Stefan Küng (Zwi)

7. Kelland O’Brien (Aus)

8. Ben Turner (Eng)

9. Jan Tratnik (Slo)

10. Tadej Pogacar (Slo)

Mathieu Van der Poel zette in Dwars door Vlaanderen 2022 de toon voor de Ronde.© BELGA

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners