Rode Duivels wachten al 69 jaar op overwinning tegen Duitsland

Dinsdagavond spelen de Rode Duivels in Keulen een oefeninterland tegen Duitsland. Een uitgelezen kans voor België om een lange negatieve reeks te doorbreken. De laatste zege van de Rode Duivels tegen Duitsland dateert immers al van 69 jaar geleden. De Mannschaft won sindsdien 15 van de laatste 16 ontmoetingen tegen België.

Koen Frans

Op 26 september 1954 zagen 70.000 enthousiaste toeschouwers in het Brusselse Heizelstadion hoe de Rode Duivels in een oefenduel met 2-0 te sterk waren voor kersvers wereldkampioen Duitsland. Rik Coppens en Pol Anoul maakten de Belgische doelpunten. Beerschotdoelman Charles Geerts debuteerde die dag voor de Rode Duivels, het bleek achteraf ook zijn enige interland. Alle Belgen die in 1954 de scalp namen van de Duitsers kunnen het intussen niet meer navertellen. Bijna 70 jaar later wachten we nog steeds op een nieuwe overwinning tegen onze Oosterburen.

In de daaropvolgende jaren won Duitsland immers 15 van de 16 ontmoetingen tegen de Belgen. Alleen in 1982 konden de Rode Duivels een gelijkspel uit de brand slepen. Dat was in de nasleep van het WK in Spanje waar West-Duitsland de finale met 3-1 had verloren van Italië. In een oefenwedstrijd in München hield een weergaloze Jean-Marie Pfaff de Duitsers toen op 0-0. De pijnlijkste nederlaag tegen Duitsland was wellicht de 3-2-nederlaag in de 1/8ste finale op het WK 1994. Scheidsrechter Kurt Röthlisberger eiste toen alle aandacht op. De Zwitserse ref had bij een 3-1-tussenstand een duidelijke strafschopfout van Thomas Helmer op Josip Weber niet gefloten, tot grote woede van de Belgische natie. De meest recente interlands tussen België en Duitsland dateren van de kwalificatiecampagne voor het EK 2012. Duitsland won toen zowel uit als thuis: 0-1 en 3-1. Romelu Lukaku en Jan Vertonghen zijn de enige spelers in de huidige selectie die er toen ook al bij waren.

De statistieken:

Aantal interlands tussen België en Duitsland: 25

Duitse zeges: 20

Draws: 1

Belgische zeges: 4

Doelsaldo: 58-26 voor Duitsland

De beelden:

1954:

1982:

© RR

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners