© Universiteit Antwerpen

Pakistaanse activiste ontvangt eredoctoraat Universiteit Antwerpen

Antwerpen -

De Pakistaanse ontwikkelingsactiviste Roshaneh Zafar krijgt dinsdag het eredoctoraat voor algemene verdiensten van de Universiteit Antwerpen. Ook woensdag en donderdag worden er eredoctoraten uitgedeeld aan verschillende internationale wetenschappers.

Bron: Belga

“De uitreikingen bieden onze professoren en studenten de kans om uiterst bekwame vakgenoten te eren”, zegt rector Herman Van Goethem. “Alle eredoctors geven een masterclass over hun expertise. Op die manier kan iedereen in contact komen met wereldwijde topwetenschappers.”

Dit jaar ontvangen vier buitenlandse onderzoekers een eredoctoraat voor wetenschappelijke verdiensten, één laureate krijgt een eredoctoraat voor algemene verdiensten: ontwikkelingsactiviste Roshaneh Zafar. Zafar is een pionier op vlak van microfinanciering en staat bekend voor haar financiële empowerment van vrouwen.

“Ze hielp duizenden families”

In 1996 was Zafar de eerste die een microfinancieringsorganisatie op poten zette in Pakistan. “Met de Kashf Foundation hielp Zafar duizenden noodlijdende families uit de financiële besognes”, aldus voormalig Amerikaans president Barack Obama in 2010.

Zafar studeerde onder andere aan de Yale-universiteit. In 1990 ging ze voor de Wereldbank in Pakistan werken, later won ze diverse awards en werd ze lid werd van de adviseursgroep van de VN voor inclusieve financiële sectoren.

Op woensdag zal prof. dr. Luca Bertolini van de faculteit Ontwerpwetenschappen een eredoctoraat krijgen. Bertolini (Universiteit van Amsterdam) is vooral bekend voor zijn werk rond stedelijke ontwikkeling. Daarnaast draagt de faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie prof. dr. Shaker A. Zahra van de universiteit van Minnesota voor als eredoctor.

Tot slot krijgt prof. dr. Luis Liz-Marzán (Basque Center for Cooperative Research in Biomaterials) op donderdag erkenning voor zijn werk over colloïdale nanodeeltjes. Prof. dr. Daniel Lord Smail (Harvard) ontvangt dan weer een eredoctoraat voor zijn onderzoek over de middeleeuwen en het belang van die tijdsperiode voor onze maatschappij vandaag.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners