© ATV

Shishabar in Deurne waar politie 20.000 euro in beslag nam, moet vier maanden dicht

Deurne -

De Cataleya Lounge op de Turnhoutsebaan in Deurne moet vier maanden de deuren sluiten. Dat besliste het Antwerpse stadsbestuur, nadat bij verschillende controles meerdere inbreuken werden vastgesteld. In november nam de politie bijna 22.000 euro cash geld in beslag.

Jarit Taelman

De shishabar op de Turnhoutsebaan is al langer een doorn in het oog van het stadsbestuur, met een lange lijst incidenten die teruggaan tot 2014. “Sinds de oprichting van de shishabar waren er in totaal acht bestuurswissels, de laatste in december 2022. Hoewel elke wijziging volgens het uitbatingsreglement moet worden doorgegeven aan de burgemeester, gebeurde dat niet”, legt Johan Vermant, woordvoerder van burgemeester Bart De Wever, uit.

Na enkele formele waarschuwingen aan de nieuwe uitbater stelde de politie in 2022 en 2023 opnieuw diverse inbreuken vast op het uitbatingsreglement, de camerawetgeving en de rookwetgeving. Zo waren er klanten buiten de rookruimte shisha aan het roken.

Bij een controle in november bleek een werknemer 21.900 euro cash geld bij te hebben in een heuptas. Zijn uitleg over de herkomst van het geld was nogal twijfelachtig, waarna de politie de som in beslag nam. “Naar aanleiding van deze feiten werd het pand gerechtelijk verzegeld”, zegt Vermant.

Onderzoek

Volgens het stadsbestuur wijzen de herhaaldelijke inbreuken op de regelgeving erop dat de uitbater de ernst van de situatie onvoldoende inziet. Er loopt ook een gerechtelijk onderzoek en de politie gaf een negatief advies naar aanleiding van het financiële onderzoek.

“Wegens de omvang, de ernst en het weerkerend karakter van de begane inbreuken besliste het stadsbestuur nu om de zaak gedurende vier maanden, tot en met 25 juli, te sluiten”, stelt Vermant. De zaak mag alleen opnieuw open als de voorwaarden voor de brandveiligheid worden nageleefd en minstens een van de zaakvoerders moet voldoen aan de moraliteitsvoorwaarden van het uitbatingsreglement. Tot slot moet er ook een uitgewerkt plan van aanpak en een financieel plan worden overgemaakt en goedgekeurd door de politie.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners