© EPA-EFE

Reddingsschip van Banksy aan de ketting gelegd door Italië

De Italiaanse autoriteiten hebben het Duitse reddingsschip Louise Michel, dat gefinancierd is door straatartiest Banksy, in de haven van Lampedusa tijdelijk aan de ketting gelegd. Dat gebeurde nadat de bemanning 180 migranten aan land had gebracht bij vier reddingsmissies op de Middellandse Zee.

adbBron: BELGA, Reuters, Guardian

De Italiaanse kustwacht kondigde zondag aan het schip in beslag te hebben genomen omdat de bemanning een nieuwe wet van de Italiaanse regering had overtreden. Die wet bepaalt dat na een eerste reddingsmissie, een schip onmiddellijk moet aanmeren in een aangeduide haven en niet bijkomende reddingen uitvoeren.

Volgens de kustwacht had de bemanning de haven van Trapani, in het westen van Sicilië, aangeduid gekregen na een eerste redding voor de Libische kust. Het schip meerde daar niet aan en voerde eerst nog drie reddingen uit.

© EPA-EFE

De hulporganisatie Louise Michel omschreef de actie van de overheid als “onaanvaardbaar”. Het schip wordt al ruim 24 uur werd vastgehouden, zonder een schriftelijke verklaring, klinkt het op Twitter. De organisatie wees erop dat hen wordt verhinderd noodzakelijke reddingen op zee uit te voeren. Volgens de ngo verkeren tientallen andere boten in moeilijkheden vlak bij het eiland en hebben de Europese autoriteiten overlijdens op hun geweten. Italiaanse reddingsdiensten zouden bewust noodoproepen negeren.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Kustwacht: “Te veel mensen was gevaarlijk”

De Italiaanse kustwacht was zelf tientallen boten met daarop duizenden mensen aan het helpen, verklaarde ze, en de Louise Michel “compliceerde een delicate reddingscoördinatie”. Bovendien wilde de kustwacht voorkomen dat het reddingsschip te veel mensen aan boord nam en hen daardoor in gevaar bracht, klinkt het. De autoriteiten van Lampedusa hebben verklaard dat hun opvangfaciliteiten vol zijn.

De Italiaanse regering stelt dat de inzet van reddingsschepen door ngo’s migranten aanmoedigt om de oversteek te maken. Dit zou mensensmokkelaars aan extra inkomsten helpen. Critici wijzen erop dat de ngo-schepen slechts een klein percentage van de mensen oppikken die via de Italiaanse kusten de EU willen bereiken.

Banksy kon “geld uiteraard niet houden”

De Louise Michel werd gesponsord en beschilderd door de Britse straatartiest Banksy, zo meldde de Duitse hulporganisatie Sea-Watch in 2020. Banksy kon naar eigen zeggen “uiteraard het geld niet houden” dat hij verdiende met “werk over de migratiecrisis” en stelde voor om er een nieuwe boot mee te kopen.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners