© BELGA

Remco Evenepoel klaar voor Giro en L-B-L: “Maar eerst twee dagen van Barcelona genieten met Oumi”

Met een fenomenale rush pakte Remco Evenepoel (23) op Montjuïc zijn tweede ritzege. Primoz Roglic nog van de eindwinst houden lukte niet maar de wereldkampioen tankte een pak vertrouwen richting Giro. “We zitten op het juiste spoor.”

Werner Bourlez

LEES OOK. Evenepoel of Roglic: wie heeft de beste papieren voor de roze trui? “Als Remco nu al aan 90 procent zit, gaat hij vliegen in de Giro”

Een conversatie tussen kam­pioenen voor de start van de slotrit in Barcelona. Primoz Roglic: “Je gaat waarschijnlijk nog volop aanvallen, net zoals zaterdag?” Remco Evenepoel: “Natuurlijk. Maar je bent sterk, het wordt moeilijk om je eraf te krijgen. Maar ga je nu wel meewerken?” Roglic: “Ja, nu wel.”

Wat gebeurde. Evenepoel reed alles aan flarden en alleen Roglic kon volgen. Waarna hij het ­afmaakte in de spurt. Of drong Roglic dan niet aan? “Euh, ik was blij met de eind­zege”, reageerde de Sloveen. Evenepoel was duidelijk. “Ik zat het best geplaatst en reed de perfecte spurt.”

En zo sluit de wereldkampioen zijn grote test voor de Giro af. “Ik ben heel blij met deze prestatie”, vertelde hij. “Ik was heel goed en het team was op de ­afspraak. Ik win de twee mooiste ritten en als ik geen kleine foutjes had gemaakt, dan pak ik ook de eindzege. Ik heb geleerd dat ik ­geduldiger moet zijn en meer vertrouwen moet hebben in mijn eindjump in de laatste 200 meter. En dat ik Roglic nu gewoon kan kloppen met mijn explosiviteit. En hoe zwaarder de wedstrijd, hoe sterker ik ben. Dat is een ­prettige vaststelling, als je weet hoe zwaar die slotweek van de ­Giro is.”

Ook belangrijk: in de Giro zijn er drie tijdritten. “Daar wil ik extra tijd te pakken op Roglic. Hij is dan wel olympisch kampioen, maar ik denk dat ik toch beter ben. Ik zit veel op de tijdritfiets en zal daar blijven op werken. Ik wil daar in de Giro mijn voordeel uit halen, zodat wij in de verdedigende positie de bergetappes kunnen aanvatten en de controle behouden. Op 28 mei in het roze staan is het belang­rijkste. Al wil ik er toch ook een paar ritten winnen. Het ziet er ­inderdaad naar uit dat het in ­Italië weer een groot duel wordt met Primoz. Maar we kunnen ­elkaar ook gebruiken om afstand te nemen van de rest. Normaal gezien werken grote kampioenen samen als ze tegen elkaar rijden. Kijk maar naar Van der Poel, Van Aert en Pogacar in de E3 Classic.”

Evenepoel blijft nog twee dagen in Spanje. “Een beetje van Barcelona ­genieten samen met Oumi. Dan keer ik even terug naar huis om de verjaardag van mijn mama te vieren, al was die wel twee weken geleden. En dan vertrek ik ­donderdag opnieuw op hoogtestage naar Tenerife.”

Voor de Giro rijdt hij nog één wedstrijd: Luik - Bastenaken - Luik. Daar gaat hij voor een ­tweede opeenvolgende zege.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners