© ATV

Dames Kontich pakken titel, maar promoveren niet: “Financieel niet haalbaar”

Kontich had zaterdag genoeg aan een gelijkspel tegen eerste achtervolger Standard B om de titel te vieren in eerste klasse. Na een lastige pot voetbal, waarin een goal van de Kontichse vrouwen werd afgekeurd, bleef een doelpuntenloos gelijkspel op het bord. “Het is echt veel mooier om te winnen op het veld van je directe concurrent, toch?”, laat afscheidnemend coach Karim Didi nadien optekenen.

Dries Van Thielen

“Nochtans was dit de enige match van het hele seizoen waarin we wat onderlagen”, geeft coach Karim Didi eerlijk toe in zijn analyse. “Standard is dan ook een heel sterke ploeg: snel, technisch en een terechte nummer twee. Gelukkig gaven we bijna niks weg.”

Geen buitenspel

“Sterker nog: we scoorden, maar ons doelpunt wordt onterecht afgekeurd. We trainden deze week heel erg op de stilstaande fase, waardoor er iemand vrij komt te staan en het lijkt alsof ze buitenspel staat, maar niks is minder waar. En toch: ik kan alleen maar tevreden zijn dat mijn meisjes zo’n stilstaande fase perfect uitvoerden.”

Met een voorsprong van twaalf punten op Standard, dat bovendien ook nog een match meer speelde, gaat Kontich met de titel naar huis. “Van bij het begin van dit seizoen was kampioen spelen de doelstelling”, zegt coach Didi. “Ik heb mijn meisjes heel de week liggen aanmoedigen dat het zo mooi zou zijn als we op Standard de titel zouden pakken. Eigenlijk moesten we gewoon één match van de volgende vijf winnen. Maar het is zoveel mooier om op het veld van je eerste concurrent te winnen.”

Eten en bowlen

En dan kon het feestje losbarsten. “We hebben het - voorlopig - nog rustig gehouden. We zijn nog even op Standard gebleven. Daarna hebben we op de bus goed gevierd - samen met de ouders. We zijn dan met z’n allen iets gaan eten en bowlen. In de volgende thuismatch (op 1 april tegen Chastre, red.) gaat het wel wat grootser zijn.”

Ondanks de titel zal Kontich niet promoveren naar de Super League. “En dat is heel spijtig”, beseft bestuurder Luc De Corte. “Ik snap wel dat ze de lat hoog leggen, maar financieel is dat gewoon niet haalbaar voor een ploeg als Kontich.”

15 op 15

Dat gaat ook gevolgen hebben voor komend jaar. “Ik heb even nagedacht en besliste een paar weken geleden dat mijn verhaal bij Kontich daardoor stopt”, zegt coach Didi. “Ik ga volgend seizoen naar Westerlo, waar ook een mooi verhaal op mij wacht. Zij hopen volgend seizoen te promoveren naar de hoogste klasse en ik wil daarvoor zorgen”, klinkt het bij de T1. “Maar eerst wil ik met Kontich nog 15 op 15 pakken in onze laatste matchen. Gent B pakte vorig jaar 72 punten en daar willen we toch nog over gaan.”

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners