© Dirk Vertommen

100-tal motorrijders test zijn skills op parcours: “Echt wel nodig om alles nog eens op te frissen na de winterperiode”

Mechelen -

Zondag was het Dag van de Motorrijder, georganiseerd door de Vlaamse Stichting Verkeerskunde. Op negentien locaties in Vlaanderen konden motorrijders hun behendigheid en skills nog eens oefenen op daarop voorziene parcours. In Mechelen zakte een honderdtal motards af naar de parking van de Nekkerhal om daar enkele oefeningen uit te voeren onder het toeziende oog van de politie.

Theo Derkinderen

Ondanks het regenweer van zondag daagden de meeste ingeschreven motorrijders toch op in Mechelen om hun behendigheid te testen. “Het is echt wel belangrijk dat motorrijders, na enkele maanden van inactiviteit, opnieuw hun behendigheid en skills in de armen en benen krijgen. Dat ze hun motorfiets opnieuw helemaal onder controle hebben en er zich ook comfortabel op voelen”, zegt eerste hoofdinspecteur Steven Van Leeuwe van de politiezone Rivierenland.

“We zien ook, zeker in het begin van het motorseizoen, dat er heel wat ongevallen met motorrijders gebeuren. Vandaar dat het opfrissen van alles wat met motorrijden te maken heeft echt wel belangrijk is. Zelfs de motorrijders van de politie, die het hele jaar door op de baan zijn, doen regelmatig opfriscursussen”, weet Van Leeuwe.

Op de parking van de Nekkerhal konden de motorrijders vijf verschillende proeven uitvoeren.© Dirk Vertommen

Op de parking van de Nekkerhal had de politie een volledig parcours uitgestippeld. “Het ging om vijf behendigheidsproeven. Een ‘acht’ rijden, slalommen, een U-bocht nemen vanuit stilstand, rijden door een smalle doorgang en een remtest.”

Politiemensen gaven ook raad aan de motorrijders.© Dirk Vertommen

Opfrissen

Politiemensen keken toe of alles goed verliep en gaven ook enkele tips aan de deelnemende motorrijders. En de motards trotseerden met plezier de regen om hun skills nog eens te oefenen. “Ik vind dat zoiets echt wel nodig is”, reageert motorrijdster Els Van Hende uit Stekene. “Zaterdag heb ik deelgenomen aan een oefendag in Antwerpen, nu ben ik naar Mechelen afgezakt. Ik rijd graag met de motorfiets, maar na de wintermaanden mag alles nog eens worden opgefrist. Want elke motorrijder wil in veilige omstandigheden aan het nieuwe seizoen beginnen en vooral genieten van het rijden.”

Els zakte vanuit Stekene af naar Mechelen om hier deel te nemen aan het behendigheidparcours.© Dirk Vertommen

“Het ging allemaal heel vlot. Ik ben tevreden over mijn prestatie, ondanks de regen”, lacht Els. “Anderzijds vond ik het ook positief dat de politiemensen die toezicht hielden bij de proeven ook tips gaven. Zo heb ik echt wel goede raad gekregen over de positie van mijn benen op de motorfiets.” (tdk)

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners