© Jan Van der Perre
DISCUSSIE. Vind jij dat de levensomstandigheden voor gedetineerden moeten worden verbeterd?
Voor de meeste televisiekijkers is het entertainment om te zien hoe gevangenisdirecteur An Janssens, advocaat Omar Souidi, minister Vincent Van Quickenborne en nog een aantal andere prominenten en ex-gedetineerden zich hebben laten opsluiten in het nieuwe cellencomplex van Haren. Maar de gedetineerden uit de Begijnenstraat kijken met een ander, kritischer oog. “Dat is daar pure luxe in vergelijking met de situatie bij ons in Antwerpen”, zegt gedetineerde Dennis (31). “Ze zouden beter hier eens in de cel komen zitten.”
Er zijn al veel programma’s gemaakt over gevangenissen, maar voor Recht Naar De Gevangenis dat sinds een paar weken op Play4 te zien is, belanden een aantal professionals samen met ex-gedetineerden vier dagen in de cel. “Natuurlijk kijken wij daarnaar”, vertelt Nirzan (28), die ondertussen al bijna een jaar in het arresthuis in de Begijnenstraat zit. “Ik was echt jaloers op hun cellen. Ze hebben het duizend keer beter dan wij.”
Nirzan zit met twee medegevangenen in een kleine cel die bedoeld is voor één persoon. Door de overbevolking staat er een stapelbed in plaats van een eenpersoonsbed en dan is er zelfs nog een matras bij gepropt voor een derde gedetineerde. Overdag staat de matras rechtop tegen de muur om nog een paar extra tegeltjes vloeroppervlak te winnen om elkaar te kunnen passeren. Als Robèn (22) wil gaan slapen, moeten ze de tafel verplaatsen om tussen het stapelbed en de muur onder het raam nét die matras te kunnen leggen. Aan de tafel staan maar twee stoelen. “We moeten dus in shiften zitten”, zegt Nirzan. “Eerst kunnen twee mensen eten, dan pas de derde.”
Vind jij dat de levensomstandigheden voor gedetineerden moeten worden verbeterd?
In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp
Havenmedewerker toegetakeld door drugsuithalers, dertig verdachten voor de rechter
Björn Soenens over zijn longkanker, en kankervrij zijn: “Ik had het aangekund als dit het einde was geweest, maar ik ga mijn tweede kans met beide handen grijpen”
ANTWERPEN LIVE. Volg al het nieuws uit Antwerpen hier op de voet
Thuis-actrice Ann Pira: “Nancy is in alles het tegenovergestelde van wie ik in het echte leven ben”
Wegens defecte lift in Mechels station haalt NMBS rolstoelgebruikers met taxi op: “En dus even geen lijdensweg met lange IJ”
De ziekte die 2.000 Belgen treft, maar zelfs bij artsen nog onbekend is: “Mensen doen eerste symptomen vaak af als vermoeidheid”