De leerlingen klas 9 van De Leerexpert in de Biekorfstraat, de meest mediawijze klas van Vlaanderen.© rr

Klas 9 van De Leerexpert Biekorfstraat is meest mediawijze klas van Vlaanderen

Antwerpen -

Klas 9 van De Leerexpert Biekorfstraat is verkozen als winnaar van De Schaal van M, een mediawijze wedstrijd van Mediawijs en Ketnet voor 10 tot 12-jarigen. De klas mag zich een jaar lang de ‘Meest mediawijze klas van Vlaanderen’ noemen. Ketnet-wrapper Héritier bracht hen deze voormiddag het goede nieuws.

De Schaal van M is een laagdrempelige manier voor leerkrachten lager onderwijs om met mediawijze thema’s aan de slag te gaan. Meer dan tweeduizend klassen en veertigduizend leerlingen namen de voorbije weken deel aan deze zesde editie van de wedstrijd om kans te maken op de titel van ‘Meest mediawijze klas van Vlaanderen’. Dit jaar namen ook 136 klassen uit het bijzonder onderwijs deel, waaronder de winnende klas.

De leerlingen klas 9 van De Leerexpert in de Biekorfstraat maakten een pakkend stop-motion filmpje ‘Sofie is verliefd’ over online risico’s met tips over hoe je veilig surft online. Ze winnen een bezoek aan de set van de Ketnet-reeks ‘Meisjes’. “De verhaallijn ligt helemaal in lijn met de leefwereld van de leerlingen”, zegt hun juf Annelies. “Ze hebben heel hard gewerkt aan hun video en zijn terecht fier op het eindresultaat.”

De gemiddelde leeftijd waarop kinderen een eerste smartphone krijgen ligt momenteel op 8 jaar en 4 maanden. Ze zijn razendsnel mee met de nieuwste trends en vinden vlot hun weg in nieuwe apps en sociale media, maar ontbreken vaak nog de kritische vaardigheden om er ‘mediawijs’ mee om te gaan. Het is net daarom dat de Schaal van M in het leven is geroepen.

Het is een initiatief van Mediawijs, het Vlaamse kenniscentrum digitale en mediawijsheid van de Vlaamse overheid en imec vzw.

 jas

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners