© © VRT

Ook Patrick Lefevere verzet zich tegen verbod op gokreclame: “Dit schiet het doel voorbij en heeft zelfs een averechts effect”

Vertegenwoordigers van de Belgische professionele sportsector stappen naar de rechtbank om het totaalverbod op gokreclame aan te kaarten. Dat lieten ze weten in een communiqué. Eén van de ondertekenaars is Patrick Lefevere, manager van de wielerploeg Soudal Quick-Step.

Vincent Van GenechtenBron: BELGA

LEES OOK. Belgische profsporten leggen zich niet neer bij verbod op gokreclame en stappen naar de rechtbank

Het verbod treedt in werking vanaf 1 juli van dit jaar. Professionele sportteams mogen nog tot eind december 2027 reclame maken op shirts. Het logo wordt echter vanaf 1 januari 2025 al redelijk aan banden gelegd. Zo wordt dat beperkt qua omvang en plaats.

“Wij hebben een gezamenlijk statement opgesteld waarin we onze grieven naar buiten brengen. We zijn zelf voorstander van verscherpte maatregelen, zoals een verbod op gepersonaliseerde reclame of het inzetten van sportidolen om reclameboodschappen te verkondigen. Maar een totaalverbod op gokreclame schiet het doel voorbij”, zegt Patrick Lefevere. “Meer nog, het heeft een averechts effect. Want een totaalverbod op gokreclame voor sportweddenschappen verzwakt ontegensprekelijk de Belgische sportsector. Als organisatoren van topsportevenementen en straffe competities verliezen we financiële slagkracht. Daar treffen we niet alleen onze clubs of teams mee, maar ook de fans.”

© Inge Kinnet

“We hopen via de rechtbank ons gelijk te krijgen. Het dossier moet herbekeken worden en als we ons gelijk niet krijgen, kunnen wij nog altijd naar Europa”, gaat Lefevere verder.

“De Nationale Loterij zou als overheidsbedrijf de dans grotendeels ontspringen. Ik heb niets tegen de Nationale Loterij maar er wordt met twee maten en twee gewichten gewerkt. Oneerlijke concurrentie noem ik dat. Dit dossier belangt de hele sportindustrie aan, niet alleen in het wielrennen. Gokreclame verbieden is volgens mij zeker niet de ultieme oplossing voor het gokprobleem. Ik begrijp dat de overheid daar iets aan wil doen, maar gokkers zullen altijd blijven gokken. Met deze maatregel dreigen ze het gokken opnieuw in de illegaliteit te duwen. Er moeten andere oplossingen bestaan voor dit dossier.”

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners