© REUTERS

Staatsbezoek koning Charles aan Frankrijk uitgesteld door pensioenprotesten

Koning Charles zal nog even moeten wachten om zijn eerste staatsbezoek als koning uit te voeren. Want door de protesten in Frankrijk is zijn bezoek uitgesteld, meldde het Elysée vrijdag. Het land staat al dagen in rep en roer door protesten tegen de pensioenhervorming.

Noa Van HoeydonckBron: BBC, Belga

Koning Charles zou zijn eerste staatsbezoek als koning uitvoeren komend weekend, maar de Franse steden die hij zondag zou bezoeken, worden blootgesteld aan protesten tegen de pensioenhervorming. Door de aankondiging van “een nieuwe nationale actiedag” op dinsdag 28 maart hebben “de Franse en Britse regeringen deze ochtend na telefonisch overleg tussen de president van de republiek en de koning” besloten om het bezoek uit te stellen. Het is voor Koning Charles dus nog even wachten om als koning op pad te gaan.

LEES OOK. Eerste buitenlandse reizen brengen koning Charles naar Frankrijk en Duitsland

Het koninklijk bezoek zal worden verplaatst naar een ander moment opdat het zou kunnen plaatsvinden “in omstandigheden die overeenstemmen met onze vriendschappelijke betrekkingen”, luidt het in een verklaring. Het Elysée belooft het “zo spoedig mogelijk” opnieuw te plannen.

Buckingham Palace en Downing Street hebben het uitstel bevestigd. Volgens een woordvoerder van de Britse premier Rishi Sunak “werd de beslissing genomen met het akkoord van alle partijen, nadat de president van Frankrijk aan de Britse regering had gevraagd om het bezoek te verschuiven”. Koning Charles en koningin Camilla verheugen zich erop om naar Frankrijk te gaan “van zodra er data gevonden worden”, reageerde het paleis.

Maandag zou Charles normaal gezien moeten spreken hebben voor het Franse parlement en was er een staatsdiner voorzien in het kasteel van Versailles. De Britse koning was ook van plan om naar Bordeaux te trekken, in het zuidwesten van Frankrijk. Eerder op de dag was nog aangekondigd dat er ruim 4.000 politieagenten en gendarmes gemobiliseerd waren voor het bezoek van de Britse koning en zijn echtgenote, koningin Camilla.

Charles is sinds de dood van zijn moeder koningin Elizabeth II op 8 september vorig jaar Brits monarch. Hij wordt begin mei gekroond, de voorbereidingen daarvoor draaien op volle toeren. Na zijn bezoek aan Frankrijk, zou Charles woensdag verder reizen naar Duitsland. Dat staatsbezoek gaat wel nog altijd door zoals gepland, meldt Berlijn.

In Frankrijk wordt al weken geprotesteerd tegen de pensioenhervorming van de autoriteiten. Sinds de centrumrechtse regering onder president Emmanuel Macron vorige week de omstreden pensioenhervorming buiten het parlement om doordrukte, is het geweld bij de protesten toegenomen. Op de negende actiedag, donderdag, raakten bij de rellen maar liefst 441 politieagenten gewond en er werden ruim 450 mensen opgepakt. Voor volgende week dinsdag hebben de vakbonden al een nieuwe actiedag uitgeroepen.

LEES OOK. Boze betogers steken stadhuis van Bordeaux in brand: “Criminele daad”

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners