Themabeeld: een landbouwer bespuit jonge maisplantjes met een bestrijdingsmiddel.© Hollandse Hoogte / Flip Franssen

Groen pleit voor aangepast pesticidegebruik op landbouwgrond dicht bij woningen

Berlaar -

Groen Berlaar vroeg tijdens de gemeenteraad aandacht voor het probleem van pesticidegebruik van de landbouw nabij woonzones. De oppositiepartij kreeg niet de antwoorden waarop ze hoopte.

Chris Van Rompaey

Koen Kerremans.© Chris Van Rompaey

“Het vermoeden bestond al langer, maar nu toont een studie van de UAntwerpen aan dat residu van bestrijdingsmiddelen wordt teruggevonden in de urine van jonge mensen die op het platteland wonen in de onmiddellijke omgeving van actieve landbouwgronden”, verduidelijkt gemeenteraadslid Koen Kerremans (Groen). “Er zijn in Berlaar veel straten met woningen die vlak bij een actieve landbouwgrond liggen. Wij zetten de volksgezondheid te allen tijde bovenaan de agenda. Daarom vragen we de bevoegde schepen om afspraken te maken met de lokale landbouwers, bijvoorbeeld om te vragen zo weinig mogelijk te sproeien en al helemaal niet te sproeien wanneer er veel wind staat.”

Schepen van Milieu en Landbouw Willy Buellens (CD&V) antwoordde dat een gemeente de Europese en federale regels omtrent het pesticidebeleid niet kan verstrengen of verzwakken. “De landbouwsector heeft de laatste vijftien jaar grote stappen gezet rond vermindering van het gebruik van gewasbeschermers. De normen zijn veel strenger geworden en ook de professionele gebruiker hoort zich aan veel strengere normen te houden. Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen zakte tussen 2004 en 2019 met 40%.”

Halsbandjes voor dieren

Willy Buellens.© RR

Schepen Buellens merkte daarna op dat andere veel voorkomende pesticiden die in het water terechtkomen, weinig worden vernoemd. “Een van de grote boosdoeners dicht bij de mens zijn bijvoorbeeld de antiluizen- en antitekenmiddelen die we gebruiken voor onze huisdieren, honden en katten, voornamelijk in de vorm van halsbandjes en zalf in de hals. Daar spreken de natuurbewegingen weinig tot niet over, maar ook die pesticiden zijn zeer duidelijk in het rioolwater waarneembaar in de vorm van Fipronil (een insecticide, red.). Ook die stoffen komen in ons lichaam terecht. Maar de landbouw blijkt vandaag de dag met zowat alle zonden van Israël beladen te worden”, besloot Willy Buellens.

“Het is ongelooflijk om vast te stellen dat onze schepen steeds opnieuw zonder kritische blik de belangen van onze landbouwers dénkt te vertegenwoordigen. Gezondheid, landbouw en milieu kunnen wél hand in hand gaan, hoewel de schepen deze domeinen altijd opnieuw rechtstreeks tegenover elkaar stelt”, stelt Koen Kerremans.

Schepen Willy Buellens is bereid aan de milieu- en landbouwraad te vragen om dit onderwerp te agenderen. Meer dan dat gebeurt er voorlopig niet.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners