Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Loena Hendrickx knokt zich naar bronzen WK-medaille, ook straf debuut voor 16-jarige Pinzarrone: “Wou gewoon opnieuw genieten van het schaatsen”

Loena Hendrickx heeft op het WK kunstschaatsen in het Japanse Saitama een bronzen medaille veroverd. De 23-jarige Arendonkse stond vijfde na de korte kür en schoof vrijdag na de vrije kür nog twee plaatsen op. De Japanse favoriete Kaori Sakamoto pakte voor eigen volk oververdiend haar tweede wereldtitel op een rij. Nina Pinzarrone tekende met een elfde plaats voor het op één na strafste Belgische WK-debuut ooit.

md

Na een oerdegelijke korte kür had Loena Hendrickx vrijdag één opdracht in de indrukwekkende Saitama Arena: zo vlekkeloos mogelijk haar vrije kür afwerken en op die manier vanaf de vijfde plek in de tussenstand proberen oprukken richting de medailles. Foutloos bleef onze landgenote niet. Ze maakte net als woensdag één slipper, dit keer op een drievoudige lutz. Maar voor het overige schaatste Hendrickx uitmuntend. Ze liet zich door het foutje niet uit haar lood slaan en maakte alweer het verschil met haar charisma en choreografie. De jury beloonde onze landgenote met een score van 138.48 punten. Dat bracht haar totaal op 210.42 punten, haar tweede hoogste score van dit seizoen en zeventien punten meer dan het voorbije EK waarop ze tweede werd. Daarmee sprong Hendrickx over de Amerikaanse Isabeau Levito en de Japanse Mai Mihara naar het brons. De Koreaanse Haein Lee (220.94 punten) en vooral de Japanse Sakamoto (224.61 ) bleven buiten bereik.

Voor Hendrickx is het haar tweede WK-medaille op rij. Vorig jaar pakte ze - met 217.70 punten - zilver in het Franse Montpellier. Net als toen waren ook in 2023 Russische deelneemsters niet welkom vanwege de Russische invasie in Oekraïne. Russinnen bezetten in 2021 nog het volledige podium op het WK in Stockholm, toen Hendrickx vijfde werd.

LEES OOK. “Ik sta hier met een grote glimlach”: mentale overwinning voor Loena Hendrickx nog belangrijker dan mogelijk podium op WK

Zilver, goud en brons op een rij: Haein Lee, Sakamoto en Hendrickx© REUTERS

Nina Pinzarrone met op één na strafste Belgische WK-debuut ooit

De zestienjarige Belgische Nina Pinzarrone kende een WK-debuut in stijl. Na haar straffe vijfde plek op haar eerste EK eind januari bevestigde de Brusselse in Japan met een goeie korte kür en een vlekkeloze vrije kür. Voor die vrije kür kreeg ze vrijdag 129.74 punten, veruit haar beste prestatie ooit. Dat bracht haar totaal op 191.78 punten, een verbetering van haar persoonlijk record. “In het begin van deze nieuwe olympische cyclus zien we hier een ster voor de toekomst”, waren ook de internationale tv-analisten vol lof. Het leverde Pinzarrone een elfde plek op haar allereerste WK op. Ter vergelijking. Loena Hendrickx debuteerde op het WK van 2017 met een vijftiende plek en 172.82 punten.

Nina Pinzarrone.© REUTERS

“Ik kan niet wachten om opnieuw voor zo veel publiek te schaatsen”

En dat terwijl Pinzarrone in het begin van het seizoen een groot deel van haar voorbereiding miste door een dubbele stressfractuur in de rechterheup. “Ik ben zo blij met wat ik heb kunnen laten zien. Na mijn zware blessure was ik eigenlijk gewoon al blij dat ik mij kon kwalificeren voor het EK en zelfs het WK. Ik besef nu dat ik in staat ben om te schaatsen voor veel publiek in één van de grootste arena’s ter wereld en ik kan niet wachten om het opnieuw te doen. Ik ga nu twee nieuwe küren ontwikkelen want het wordt tijd voor iets nieuws. Ik ga mijn twee huidige küren wel missen. Ik hield er echt van en ik heb ze niet vaak kunnen schaatsen. Nu terug naar school. Al is het een sportschool die ik goed kan combineren met mijn schaatsschema”, vertelde de dochter van een Italiaans-Spaanse vader die werkt voor de Europese Commissie en een Belgische moeder die Engels-Nederlands geeft.

LEES OOK. Nina Pinzarrone, de 16-jarige parel in de schaduw van Loena Hendrickx: “Wat ze nu doet, is nog maar het begin”

Top 15

1. Kaori Sakamoto JPN - 224.61

2. Haein Lee KOR - 220.94

3. Loena Hendrickx BEL - 210.42

4. Isabeau Levito USA - 207.65

5. Mai Mihara JPN - 205.70

6. Chaeyeon Kim KOR - 203.51

7. Nicole Schott GER - 197.76

8. Kimmy Repond SUI - 194.09

9. Niina Petrokina EST - 193.49

10. Rinka Watanabe JPN - 192.81

11. Nina Pinzarrone BEL - 191.78

12. Amber Glenn USA - 188.33

13. Madeline Schizas CAN - 187.49

14. Anastasiia Gubanova GEO - 184.92

15. Bradie Tennell USA - 184.14

© REUTERS

© AP

© AP

© REUTERS

© EPA-EFE

© EPA-EFE

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners