De slachtoffers werden allemaal geraakt ter hoogte van de blauwe fiets. De schutter schoot vanuit het appartement met grijze gevel.© Theo Derkinderen

Man die met loodjesgeweer schoot en voorbijgangers raakte tekent beroep aan: celstraf van 40 maanden effectief wordt voorwaardelijke straf

Mechelen -

Het Antwerpse hof van beroep heeft Mechelaar Jean V. (52) opnieuw tot veertig maanden cel veroordeeld omdat hij met een loodjesgeweer op mensen had geschoten. Het hof legde de straf, in tegenstelling tot de beslissing van de Mechelse correctionele rechtbank, wel met probatie-uitstel op. Dat betekent dat de vijftiger, die bleef volhouden dat hij nooit op mensen heeft gemikt, de gevangenis ondertussen mocht verlaten.

Theo Derkinderen

In mei en juni van vorig jaar liepen bij de politie verschillende meldingen binnen van voetgangers en fietsers die verklaarden beschoten te zijn door iemand met een loodjesgeweer. Alle feiten gebeurden op de Melaan, vlak bij het kruispunt met de Thaborstraat. Alleen wisten ze aanvankelijk niet vanwaar precies werd geschoten.

Vijf mensen, onder wie twee kinderen, maakten er melding van geraakt te zijn door een projectiel. Een van de slachtoffers kreeg een bolletje in de arm en moest dat nadien operatief laten verwijderen. De andere slachtoffers hadden dan weer last van kleine schaafwondjes, blauwe plekken of stelden vast dat hun jas beschadigd was.

Na intens onderzoek kwam de politie uit bij de 52-jarige Jean V. Een man die woonachtig was in een appartement in de Thaborstraat. Bij een huiszoeking vonden de speurders ook een loodjesgeweer en bijhorende munitie.

Regenpijp

V., die al sinds de zomer van vorig jaar in de cel zit, bleef volhouden dat hij nooit op mensen had geschoten. “Ja, hij schoot af en toe met zijn loodjesgeweer in de richting van een regenpijp aan de overkant van zijn appartement. Die regenpijp vertoont ook inslagen van projectielen. Bovendien schoot mijn cliënt niet toen hij uit het raam hing, maar wel toen hij zich achter zijn bed bevond. Met zijn rug tegen de muur. En de Melaan, waar de slachtoffers stonden toen ze geraakt werden, was vanop die plaats niet eens zichtbaar voor mijn cliënt. Hij is dan ook enorm geschrokken toen hij hoorde dat er mensen en zelfs kinderen geraakt waren. Hij blijft erbij dat hij nooit op hen heeft gemikt”, zei advocate Veronique Gysbrechts.

Het Openbaar Ministerie vorderde in eerste aanleg dertig maanden cel, maar de rechtbank veroordeelde hem uiteindelijk tot veertig maanden effectief. Een straf waarin V. zich niet kon vinden, waardoor hij beroep aantekende. “Een lange celstraf zou een ramp betekend hebben voor de man. Zo dreigde hij bij die situatie zijn flat kwijt te spelen en ook problemen te krijgen met de collectieve schuldbemiddeling waarin hij zich bevond”, zegt Gysbrechts.

Advocate Veronique Gysbrechts verdedigde Jean V. en stelde dat de man nooit op mensen heeft gemikt.© Theo Derkinderen

Voorwaarden

Het hof van beroep had oren naar het pleidooi van de advocate. De straf van veertig maanden werd bevestigd, maar wel met probatie-uitstel. Dat betekent dat Jean V. de gevangenis intussen mocht verlaten, maar zich wel aan enkele strikte voorwaarden moet houden. Zo moet hij zich laten behandelen voor zijn drugsproblematiek, een zinvolle dagbesteding zoeken en een psychologische begeleiding volgen voor zijn antisociaal gedrag.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners