© REUTERS

Oud-bondscoach Aimé Anthuenis: “Op een paar details na zou ik het niet anders hebben aangepakt dan Tedesco”

De Rode Duivels staan aan het begin van een nieuw tijdperk. Aan de vooravond van de allereerste interland onder leiding van Domenico Tedesco sprak Frank Raes met oud-bondscoach Aimé Anthuenis. Over zijn leven dat aan een zijden draadje hing, maar uiteraard ook over voetbal. Het volledige interview verschijnt in de weekendkrant. Vandaag kan je hier al een korte vooruitblik lezen.

Koen Frans

Twee jaar geleden kroop Anthuenis door het oog van de coronanaald. Hij lag in het ziekenhuis vier maanden lang op de intensieve afdeling waarvan zes weken in een coma. De oud-bondscoach moest nadien alles opnieuw aanleren: praten, wandelen, eten, drinken. Intussen is hij als bij wonder helemaal hersteld. Frank Raes had woensdagmiddag in restaurant Roosenberg in Waasmunster een afspraak met de levenslustige Waaslander.

Aimé, hoe is het nu met de gezondheid en hoe kijk je terug op die verschrikkelijke coronaperiode?

“Heel goed, dankjewel. Johan Cruijff zei ooit dat elk nadeel zijn voordeel heeft. Wel, door maandenlang niet zelfstandig te kunnen eten en drinken ben ik meer dan twintig kilogram afgevallen. Ik voel me fitter dan voor mijn coma. Iedereen wilde weten hoe het voelt om in een coma te liggen, maar daar weet ik niets meer van. Achteraf heb ik me pas gerealiseerd dat ik veel heb gehallucineerd. Naar verluidt was ik ook een erg lastige en woelige patiënt tijdens die coma.”

En je leven heeft aan een zijden draadje gehangen.

“December was een cruciale maand. Vanuit het ziekenhuis hebben ze toen twee keer naar mijn familie gebeld. “Hij zal morgen niet halen”, kregen ze te horen. Mijn zuurstofopname was dramatisch gezakt. Het ziekenhuis in Sint-Niklaas wilde me ook naar Gent of Antwerpen laten overbrengen omdat ze daar een toestel hebben dat tegelijk de werking van de longen en het hart kan overnemen. Maar die twee ziekenhuizen weigerden. Ik was te oud en te ziek. Ze hadden mij dus eigenlijk opgegeven. Ik heb veel geluk gehad.”

---

Vanavond debuteert Domenico Tedesco als bondscoach van de Rode Duivels. Wat vind je van hem?

“Hij heeft in mijn ogen een heel verstandige selectie gemaakt. Hij heeft verjongd en voor een kleinere spelerskern gekozen. Op een paar details na zou ik het niet anders hebben aangepakt dan Tedesco.”

Genk is boos omdat Brian Heynen en Mike Trésor niet werden opgeroepen. Begrijp je dat?

“Ja, en dat zeg ik als objectieve waarnemer en niet als ex-coach van Genk. Het voorbije jaar hebben die twee jongens enorm veel progressie gemaakt. Heynen is bovendien aanvoerder van de ploeg. Ik had hem meegenomen in de plaats van Praet. Trésor had erbij gekund in de plaats van Meunier bijvoorbeeld. En dan vergeten we Maarten Vandevoordt nog. Een van onze meest beloftevolle doelmannen.”

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners