Met Lavia en Onana achter KDB: dit is onze verwachte opstelling van de Rode Duivels bij debuut bondscoach Tedesco

Anderhalve maand na zijn aanstelling, is het vanavond zover: de eerste interland onder kersvers bondscoach Domenico Tedesco. Het is het begin van een nieuw tijdperk na het vertrek van Roberto Martinez, die de Rode Duivels meer dan zes jaar onder zijn hoede had en na het mislukte WK in Qatar de eer aan zichzelf hield. De grote vraag is natuurlijk met welke opstelling Tedesco zal aantreden.

Ludo Vandewalle

LEES OOK. Kevin De Bruyne opvallend ontspannen als aanvoerder bij Rode Duivels: “Kompany is een voorbeeld als kapitein. Voor alles”

In de Friends Arena in de buurt van de Zweedse hoofdstad staan de Belgen meteen voor een pittige opdracht. Terwijl de vorige bondscoach Roberto Martinez in 2016 een oefeninterland tegen Spanje en een makkelijke verplaatsing naar Cyprus had om te debuteren, krijgt zijn opvolger met Zweden meteen de op papier sterkste tegenstander in deze EK-kwalificatiegroep voorgeschoteld. Vier dagen later volgt dan ook nog eens de verplaatsing naar Duitsland, dat als organisator geen kwalificaties moet spelen en dus de oefeninterlands ten volle moet gebruiken om op EK-niveau te geraken.

Voormalige sterkhouders zoals Eden Hazard en Toby Alderweireld, en reservedoelman Simon Mignolet kondigden na Qatar hun afscheid aan, Tedesco duwde op zijn beurt de vernieuwing verder door. De Italiaanse Duitser passeerde onder meer Axel Witsel, de evenwel geblesseerde Dries Mertens, Leander Dendoncker en Michy Batshuayi voor het tweeluik, met Roméo Lavia en Johan Bakayoko kwamen er twee debutanten bij de selectie. Voor het overige bestaat de gedeeltelijke vernieuwing vooral uit jongens die eerder al het nationale shirt droegen, maar toen Tedesco’s voorganger niet meteen wisten te overtuigen. Sebastiaan Bornauw en Orel Mangala en krijgen zo een nieuwe kans.

Foutenmarge is er niet al te veel en dus zal het plaatje meteen moeten kloppen in Zweden. De eerste basiself van Tedesco in de Belgische kleuren blijft voorlopig een goedbewaard geheim. Daarnaast valt het nog af te wachten met welke tactiek hij zijn ploeg de Friends Arena zal laten betreden. Als clubtrainer wisselde hij herhaaldelijk van formatie om zijn team af te stellen op de tegenstander, als bondscoach is dat minder evident. De kans bestaat dat de nieuwe bondscoach niet langer met drie, maar wel met vier achterin wil spelen. Met een voorbereiding van amper vier dagen is het echter onmogelijk om alles meteen om te gooien.

LEES OOK. Bondscoach Domenico Tedesco is ambitieus voor eerste interland met Rode Duivels: “Ik vraag begrip, maar geen geduld”

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners