© ATV

Startschot nieuw parcours Middelheimmuseum: “Natuur en kunst versterken elkaar”

Antwerpen -

Tegen eind 2023 zal het Middelheimmuseum er grondig anders uitzien: groener en beeldiger. Liefst 2.000 vierkante meter verharde wegen verdwijnen, terwijl de beelden in een thematisch parcours opgesteld worden. Sommige kunstwerken gaan naar het depot en nieuwe aanwinsten maken hun opwachting. “Kunst en natuur zorgen samen voor een meerwaarde”, vat directeur Sarah Weyns de nieuwe look samen.

Frank Heirman

Schepen voor groen Els van Doesburg en cultuurschepen Nabilla Ait Daoud gaven samen de aftrap van de omwenteling die het Middelheimpark inzet. Met een graafmachine werd symbolisch een eerste stukje verharde weg afgegraven in Hortiflora. “In totaal verdwijnt 2.000 vierkante meter verharding”, verduidelijkt Els van Doesburg. “Wij pleiten ervoor om elke tegel te liften die we kunnen. Als stadsbestuur moeten we dan ook het goede voorbeeld geven.”

De grootste ontharding vindt plaats in Hortiflora, ooit aangelegd als showtuin maar sinds 2012 opgenomen in het museumpark. De gewezen bloementuin is helemaal omgord met brede asfaltwegen. Die verdwijnen nu voor kleinere paden in water doorlaatbare porfier, grasvelden en bloemperken zonder afbreuk te doen aan het symmetrische patroon van de tuin.

Schepen Els van Doesburg, brandmanager Rafaëlle Lelièvre van Middelheim en schepen Nabilla Ait Daoud knippen het lint door voor de ontharding.© FH

Seizoenen

Vorig jaar werd een nieuw thematisch museumparcours aangekondigd met de natuur en levenscyclus als centraal thema. “Daaraan gaan we nu op het ritme van de seizoenen gestalte geven”, belooft Nabilla Ait Daoud. We gaan de beelden opstellen in de lente, zomer en herfst terwijl we rekening houden met zaaien en maaien, broeden en snoeien.”

Inmiddels werden al zo’n veertig beelden uit het oude parcours weggehaald en overgebracht naar een nieuw openluchtkijkdepot. De volgende maanden komen er daar nog zestig bij. Tegelijk werden de eerste nieuwe beelden geïnstalleerd. Het gaat om een lichtsculptuur van Roberta Gigante, The voyage of the mascot van Sharon Van Overmeiren, Corpora selecta van Rein Dufeit en A cast of a thought van Kasper De Vos. Die laatste sculptuur stelt een gigantische bronzen okkernoot voor die aan een touw tussen twee bomen hangt.

Twintig aanwinsten

In 2021 kochten de Vlaamse Gemeenschap en de stad Antwerpen 43 werken als relancemaatregelen in de coronacrisis. Twintig daarvan krijgen een plek in het nieuwe parcours dat in totaal 169 beelden zal bevatten. Vele oudere kunstwerken krijgen een andere opstelling.

“Als de hele verhuisoperatie achter de rug is, komt er ook een nieuwe bewegwijzering en krijgt elk beeld een QR-code met informatie”, zegt directeur Sara Weyns. “In onze nieuwe visie zal de vaste collectie ook meer geïntegreerd worden in Hortiflora en Middelheim-Laag. De tijdelijke tentoonstellingen zullen dan weer worden geconcentreerd in de oudste gedeelten van het beeldenpark. Vroeger was dat omgekeerd.”

Door de opbouw van het nieuwe parcours zal er deze zomer voor het eerst geen grote tijdelijke tentoonstelling plaatsvinden. Eind 2023 moet de hele make-over afgerond zijn. In 2025 viert het openluchtmuseum zijn 75ste verjaardag.

www.middelheimmuseum.be

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners