© ATV

Defensie stelt militair terrein in Brasschaat open voor opleiding vrachtwagenchauffeur

Defensie heeft in Brasschaat een stuk van haar militair domein ter beschikking gesteld aan de VDAB voor de opleiding van vrachtwagenchauffeurs. Het afgelopen jaar ontving de VDAB meer dan 7.500 vacatures voor het knelpuntberoep.

Bron: Belga

De VDAB was al langer vragende partij om meer capaciteit te voorzien voor kandidaten die een opleiding willen volgen tot vrachtwagenchauffeur. Door de samenwerking met Defensie wordt nu extra ruimte gevonden in Brasschaat. Geen overbodige luxe, meent Vlaams minister van Werk Jo Brouns (CD&V). “De arbeidsmarkt staat in brand, ook de transportsector. Vrachtwagenchauffeurs zijn heel moeilijk te vinden.”

Knelpuntberoep

Eind februari stonden er zowat 1.500 vacatures open, waarvan de meeste in de provincie Antwerpen. “Daartegenover geven minder dan 500 werkzoekenden aan dat ze geïnteresseerd zijn in het beroep van vrachtwagenchauffeur”, stelt de VDAB. “Zelfs als ze allen over een rijbewijs C zouden beschikken, raken niet alle vacatures ingevuld.”

Vrachtwagenchauffeur staat al enkele jaren op de knelpuntberoepenlijst van de VDAB. Vooral de grote vervangingsvraag door de vergrijzing zorgt voor een tekort. Het terrein in Brasschaat, naast de schietbaan, zal de komende maanden ook gebruikt kunnen worden voor rijopleidingen die andere organisaties geven aan werkzoekenden.

Oekraïense chauffeurs

Tot slot wijst de VDAB op de situatie van de Oekraïense vrachtwagenchauffeurs in ons land. Zij hebben geen code 95 (vakbekwaamheid, red.) op het rijbewijs en mogen dus hun beroep niet beoefenen in een land van de Europese Unie. “VDAB organiseert hier daarom als proefproject een bijscholing vakbekwaamheid voor Oekraïners die al in het bezit zijn van een rijbewijs C”, klinkt het.

De samenwerking tussen Defensie en VDAB is ondertussen zo’n 15 jaar oud. Defensie zoekt dringend chauffeurs, de samenwerking komt dus niet geheel uit de lucht vallen. “Wij zijn enorm blij dat we na de succesvolle opening van een test- en examencentrum in Peutie nu samen met hen dit tweede centrum kunnen openen in Brasschaat”, besluit kolonel Piet Neckebroeck.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners