Het standbeeld van Beethoven op de Haverwerf.© Dirk Vertommen

Mechelen sluit Beethoven nog altijd in de armen, ook nu hij genetisch niet verwant blijkt met Vlaamse tak

Mechelen -

De stad Mechelen sluit Beethoven nog altijd in de armen, ook nu de bekende componist genetisch niet verwant is met de 145 Vlaamse Van Beethovens vandaag. “Hij blijft een kind van Mechelen”, reageert Björn Siffer (Vld-Groen-m+), schepen van Cultuur.

Sven Van Haezendonck

Ophef in culturele middens. Nieuw DNA-onderzoek door genetisch genealoog Maarten Larmuseau, zijn collega’s aan de KU Leuven en een groep internationale wetenschappers heeft aangetoond dat de genetische roots van de wereldberoemde componist Ludwig van Beethoven niet dezelfde zijn als die van zijn Vlaamse nazaten.

LEES OOK. Ludwig van Beethoven was dan toch niet van Vlaamse komaf: DNA-studie werpt nieuw licht op stamboom van componist

Grootschalig onderzoek op basis van zijn haarlokken toont aan dat er ergens in de directe vaderlijke lijn een buitenechtelijk kind was. Wellicht ging het om de vader van Ludwig zelf. “Zoals een vader of grootvader verneemt dat zijn zoon of kleinzoon niet zijn biologische (klein)zoon is, maar hem wel graag blijft zijn, zo blijft Mechelen hem graag zien. Ludwig van Beethoven blijft een kind van ons”, zegt schepen Siffer.

Standbeeld op Haverwerf

De Dijlestad zet de link met Beethoven al vele jaren in de verf. Zijn grootvader Lodewijk was koorknaap in het Sint-Romboutskapittel en hij volgde hier ook orgelles. Een standbeeld van kunstenaar Jean-Paul Laenen op de Haverwerf herinnert daar aan.

In 2020 vierde Lunalia nog het 250ste geboortejaar van Beethoven. “Speciaal voor hem zijn toen twee composities geschreven om te spelen op onze beiaard en dat soort initiatieven gaan we blijven nemen. De genetische roots veranderen daar niets aan”, vertelt de schepen. Juridisch zijn en blijven de roots van Beethoven een stukje Mechels.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners