© ATV

Freinetschool De Pluim opnieuw Dansschool van ’t Stad: “We hadden niet verwacht dat we nog eens zouden winnen”

Antwerpen -

Freinetschool De Pluim uit Hoboken wint de titel Dansschool van ’t Stad tijdens de dertiende editie van danswedstrijd Just Dance georganiseerd door Jespo. Het was voor de jury geen moeilijke beslissing. “Vandaag was fun de doorslaggevende factor en daar is elke school goed in geslaagd”, zegt jurylid Davy Brocatus.

Belén Knoop

Negen basisscholen streden woensdag mee voor de titel Dansschool van ’t Stad in de Fun-reeks. Elke school ging naar huis met een prijs, want er zijn verschillende categorieën van beste choreografie tot beste muziek en samenwerking. De grote trofee ging dit jaar naar freinetschool De Pluim uit Hoboken. De eer was aan schepen van Sport Peter Wouters (N-VA) om de grote winnaar van Just Dance 2023 bekend te maken. “Ik ben er deze wedstrijd achtergekomen dat ik zelf helemaal niet zo goed kan dansen, maar het doet me ongelooflijk veel plezier om al de kinderen hier vandaag met pretoogjes te zien”, zei hij.

Juryleden Simon Coussement, Suze Daems en Davy Brocatus, schepen van Sport Peter Wouters en voorzitter van Jespo Frans Van den Wyngaert.© Patrick De Roo

Die pretoogjes waren vooral te zien bij de leerlingen van De Pluim. Met gegil, gelach en heel veel enthousiasme namen ze hun welverdiende trofee in ontvangst. Of ze het plezant vonden? En of dansleerkracht Stijn dat goed gedaan heeft? Op die vragen brullen ze volmondig “ja!”.

“De trofee krijgt een mooi plaatsje naast degene die we vorig jaar hebben gewonnen”, vertelt Aline Gosse, leerkracht van het zesde leerjaar. “We hadden niet verwacht dat we nog een tweede keer zouden winnen.”

Freinetschool De Pluim in volle actie.© Patrick De Roo

Omdat het de tweede keer was dat De Pluim won, nemen ze volgend jaar deel aan de Challenge-reeks, maar dat zal hun werking niet veranderen. “We gaan volgend jaar geen selectie maken omdat we naar de meer uitdagende categorie gaan”, aldus choreograaf Stijn Peeters die lesgeeft in het eerste leerjaar van De Pluim. “Iedereen die wil, mag meedoen! De leerlingen hebben voor de choreografie zelf hun input gegeven. Ze wilden graag iets rond het thema high school maken en daar ben ik dan mee aan de slag gegaan. Zelf dans ik al van jongs af aan.”

Als afsluit mochten de winnaars hun dansoptreden nog eens laten zien. De typische turnbanken verschenen op het podium die in allerlei opstellingen gebruikt worden en dat terwijl muziek van Imagine Dragons door de boxen galmde.

De leerlingen van De Pluim samen met leerkracht Stijn Peeters.© Patrick De Roo

Elk jaar organiseert Jespo de danswedstrijd Just Dance. Antwerpse lagere scholen kunnen zich inschrijven in twee categorieën: de Challenge-reeks voor wie van een extra uitdaging houdt en de Fun-reeks voor de scholen die zich gewoon willen amuseren. “De leerlingen zitten in het vijfde of zesde leerjaar en voor hen is het geweldig om eens op een podium te staan”, vertelt Frans Van den Wyngaert, voorzitter van Jespo. “Het idee achter de wedstrijd is om kinderen te laten bewegen. Dit jaar is het al de dertiende editie van Just Dance.” 

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners