© BELGA

Mensen vormen cirkels in Brussel om aanslagen te herdenken en verbinding te zoeken

Na de officiële herdenkingen woensdagochtend op de luchthaven, in metrostation Maalbeek en aan het monument voor de aanslagen in de buurt van de Schuman-rotonde, was er woensdagnamiddag ook in het centrum van Brussel een bijeenkomst die verband hield met de aanslagen van zeven jaar geleden. Op het De Brouckèreplein vormden mensen, vaak toevallige voorbijgangers, een staande cirkel rondom een gedicht, een “levend vredesmonument”, als antwoord op “polarisatie, vervreemding en strijd”. Deelnemers aan die cirkel bleven stil. Binnen in een tent werd er een zittende cirkel gevormd.

Bron: Belga

Initiatiefnemers van deze bijeenkomst zijn kunstenares Alexandra Jacquet en beeldend dichter Kristin Verellen. Verellens partner, Johan Van Steen, kwam precies zeven jaar geleden om het leven in het metrostation van Maalbeek tijdens de tweede aanslag die dag. Verellen analyseert de aanslagen van toen: “Dat zoiets is kunnen gebeuren, komt doordat er op een bepaald moment geen contact meer was tussen mensen. Dan ontstaat vervreemding, polarisatie, geweld en dan gebeuren er zulke afschuwelijke dingen zoals aanslagen. Wat wij organiseren, is iets preventiefs, iets tegen die vervreemding.”

Al zes jaar organiseert Verellen verbindende cirkelrituelen. Ze doet dat niet alleen, maar met haar vzw ‘We have the choice’, verwijzend naar de keuze om haat te beantwoorden met haat of te kiezen voor meer verbinding. Greet Heylen is de coördinator van het cirkelproject. Zij vertelt wat er binnenin de tent op het De Brouckèreplein gebeurt: “Onder begeleiding kunnen mensen verhalen delen. We starten van een vraag: ‘wat zijn de aanslagen in uw leven vandaag?’ Mensen kunnen vertellen over hun persoonlijk leven of wat ze maatschappelijk zien gebeuren.”

Gedurende de namiddag is het een komen en gaan van mensen, maar erg groot worden de cirkels nooit, maximaal een tiental mensen verenigen zich.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners