© rr

Man (46) vermoedt dat echtgenote vreemdgaat en gaat vermeende minnaar te lijf met hamer: OM eist twee jaar cel

Puurs-Sint-Amands, Bornem -

Een 46-jarige man uit Puurs (Puurs-Sint-Amands) moest zich bij de correctionele rechtbank verantwoorden omdat hij een andere man zwaar had toegetakeld. De Puursenaar vermoedde dat zijn vrouw iets had met de man en ging hem met een hamer te lijf. Ook een auto werd aangepakt met de hamer, alleen… bleek het niet om de auto van de vermeende minnaar te gaan.

Theo Derkinderen

In het voorjaar van 2021 liep er bij de politie een melding van ernstig geweld in Bornem binnen. Heel snel bleek dat N.D. uit Puurs er een andere man had aangevallen. “De echtgenote van N.D. had met het slachtoffer afgesproken omdat haar auto moest hersteld worden. Omdat ze wist dat haar man heel jaloers was, sprak ze met de mechanieker af bij haar zus in Bornem. Maar N.D. kwam te weten waar zijn vrouw zich bevond en zakte die dag ook naar Bornem af”, lichtte het Openaar Ministerie toe. “Daar merkte hij dat zijn vrouw bij een man stond en verdacht hij hen ervan dat ze iets hadden met mekaar. De stoppen van N.D. sloegen door, hij greep naar een rubberen hamer en riep dat hij de man ging vermoorden. De Puursenaar wou met de hamer op het hoofd van zijn opponent slaan, maar die probeerde zich met zijn armen te beschermen. Hij moest evenwel verschillende slagen op zijn arm incasseren, waardoor hij een complexe breuk aan de ellepijp opliep.”

Het slachtoffer moest nadien worden geopereerd en er moesten een plaatje en schroeven in de arm worden ingebracht om de breuk te laten herstellen. “Maar ruim vier maanden na het voorval bleek de breuk nog steeds niet volledig te zijn hersteld”, aldus nog de aanklager.

Verkeerde auto

En het bleef niet alleen bij een aanval tegen de andere man. “Met de hamer sloeg hij ook meermaals op een auto die vlak bij de feiten in Bornem stond geparkeerd. Onder meer de ramen werden stukgeslagen. N.D. dacht dat het om de auto van de vermeende minnaar van zijn vrouw ging, maar dat bleek uiteindelijk niet het geval te zijn.”

Het OM tilde zwaar aan de feiten en eiste twee jaar cel en een boete van 1.600 euro tegen de Puursenaar. Al kon die straf ook gekoppeld worden aan probatievoorwaarden.

Congolees rechtsstelsel

Advocaat Bart Vanmarcke stond N.D. bij en voerde geen betwisting over de feiten. “Mijn cliënt bracht een groot deel van zijn leven in Congo door, maar kwam als politiek vluchteling naar ons land. In Congo heerst er een andere cultuur en geldt er ook een ander rechtsstelsel. In Congo is overspel bijvoorbeeld een strafbaar iets. Hij probeerde die bewuste dag in 2021 zelfs de politie te bellen om melding te maken van het overspel”, vertelde de advocaat. “Meneer heeft een omhelzing gezien tussen zijn vrouw en de man. Hij was er dan ook heilig van overtuigd dat het om overspel ging. Maar of er ook sprake was van overspel, dat weten we niet en uiteindelijk doet dat er ook niet toe in deze zaak. Overspel is hier geen misdrijf. Vast staat dat mijn cliënt alleszins ontploft is en naar een hamer heeft gegrepen.”

Advocaat Bart Vanmarcke stond beklaagde N.D. bij.© BELGA

Ondertussen zou het koppel zich opnieuw verzoend hebben. De verdediging vroeg om een werkstraf op te leggen. Of de rechter daarop ingaat, weten we op 19 april.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners