© ATV

Nieuw digitaal jobplatform moet het imago van de haven opfrissen

Bedrijven in de haven hebben dringend nood aan nieuw personeel, maar werkzoekenden associëren de haven nog steeds met het klassieke beeld van de dokwerker. Dat blijkt uit een bevraging in opdracht van VDAB, Provincie Antwerpen en het Havenbedrijf. Een nieuw digitaal jobinfopunt moet werkgevers en kandidaten nu beter met elkaar in contact brengen.

Eerst het goede nieuws: werkzoekenden zijn op zich niet gekant tegen een job in de haven, volgens de respondenten een zeer internationale omgeving die op vele gebieden leerrijk kan zijn. Bovendien is het een sector waar je - zeker als laaggeschoolde - goed kan verdienen en waar de arbeidsvoorwaarden gunstig zijn.

Toch blijft het klassieke beeld van de dokwerker op de kade hardnekkig, waardoor de haven als werkgever minder relevant lijkt te zijn voor bediendeberoepen. In het rapport van Ipsos staat dat de meeste mensen niet echt op de hoogte zijn van het diverse aanbod aan jobs. Het marktonderzoeksbureau bevroeg werkgevers en werkzoekenden over hun beeld van werk in de haven.

Ook de bedrijven denken dat de lage instroom te maken heeft met vastgeroeste ideeën over de haven, niet enkel door het beeld van de stoere (mannelijke) dokwerker, maar ook de grote media-aandacht voor criminaliteit. De werkgevers vermoeden dat ook de moeilijke mobiliteitssituatie in Antwerpen een drempel is.

Website met alle vacatures

Om werkgevers en werkzoekenden beter met elkaar te verbinden, lanceert Port of Antwerp-Bruges binnenkort een nieuw digitaal platform. Het centrale jobinfopunt zal alle havengebonden vacatures verzamelen, zodat kandidaten meer info krijgen over de diversiteit aan jobs. Het platform gaat eind april online en wordt gecombineerd met een brede promocampagne om het project in de kijker te zetten.

“95% van alles wat wij gebruiken en nodig hebben – zowel privé als in het professionele leven – komt ofwel via onze haven binnen of de chemische sector in onze haven maakt er de bouwstenen voor. Dit moeten de potentiële werknemers weten”, vindt havenschepen en voorzitter van Port of Antwerp-Bruges Annick De Ridder (N-VA). “Een bewustmakingscampagne kan hen dichter bij de haven brengen, dé plek waar ze kunnen groeien en zich ontwikkelen.”  jvbo

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners