© ATV

Kan afgelaste Queer Iftar toch doorgaan met extra beveiliging? Volgens organisatie niet: “Zo creëer je geen safer space”

De Roma en organisatie Merhaba maakten dinsdag bekend dat ze hun evenement Queer Iftar niet laten doorgaan omdat ze de veiligheid niet zouden kunnen garanderen. Dat nieuws lokte veel verontwaardigde reacties uit. Velen pleiten ervoor om het evenement wel door te laten gaan, desnoods met meer beveiliging aan de deur. Maar dat is geen optie. “Zo creëer je geen safer space”, licht Merhaba toe.

emke

Als antwoord op alle reacties die verschenen in de media laat Merhaba weten dat ze er op dit moment vooral willen zijn voor hun vrijwilligers en de mensen die hen nodig hebben. Ze laten ook weten dat een verhoogde beveiliging zoals extra politie aan de deur geen optie is. “Iftar is gericht op een gezellig en fijn samenzijn in een veilige omgeving. Met beveiliging aan de deur creëer je een geen safer space. Integendeel, het kan mensen juist angstig maken. Dat is niet de bedoeling”, klinkt het.

LEES OOK. Verslagen reacties op afgelasting van iftar voor LGBTQ-moslims in De Roma na bedreigingen: “Zó’n pijnlijke nederlaag”

Merhaba verwijst ook vooral naar het statement dat ze op hun website plaatsten samen met De Roma. “Wij, De Roma en Merhaba wilden met de Queer Iftar een veilige ruimte creëren voor moslims uit de LGBTQIA+community om deze traditie te vieren.”, valt er te lezen.

LEES OOK. GVA-columniste Yasmien Naciri over afgelaste Queer Iftar: “Iedereen heeft de mond vol van inclusie, maar blijkbaar niet consistent”

Daarin staat ook dat beide partijen de beleving en het wederzijds respect willen ondersteunen “zonder provocaties en met de nodige gedragsregels om ieders veiligheid te garanderen”.

“Dit betekent niet dat we het onderwerp niet meer zullen aansnijden”, gaat het verder. “Misschien op een andere manier, misschien op een ander moment.” De organisatie wenste niet te reageren op de vraag of Queer Iftar toch zou doorgaan en of er een ander evenement in de plaats zou komen.

LEES OOK. ‘Big Brother’-deelnemer Ali Burhan: “Een islam die LGBTQ+ aanvaardt, dat zal gewoon nooit gebeuren”

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners