Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Loena Hendrickx vindt haar vreugde terug, en speelt nog altijd mee voor de medailles op WK kunstschaatsen

In de Saitama Super Arena in Tokio speelden de groten der aarde als de Rolling Stones, U2, Taylor Swift… Uittredend vice-wereldkampioene Loena Hendrickx mag vrijdag knallen tussen de absolute wereldtop in de finale, de vrije kür. Ze kende één schoonheidsfoutje maar speelt nog steeds mee voor de medailles. En belangrijker dan de vijfde plaats in de tussenstand: ze genoot zichtbaar.

Hans Jacobs

En of ze Loena Hendrickx kennen in Tokio. Kunstschaatsen is big in Japan, als de vice-wereldkampioene van vorig jaar werd ze eerder dit seizoen uitgenodigd voor een galashow in Japan. Ze werd ook nu fel aangemoedigd, er hingen ook enkele Belgische vlaggen in de imposante zaal die voor sportwedstrijden aan meer dan 20.000 man plaats biedt. Hendrickx is al jaren een gevestigde naam aan de top. Alleen: dit seizoen verliep totnogtoe moeizaam. Op het EK, eind januari, ging ze voor goud, het werd zilver. Ze werd toen geplaagd door een moeizame voorbereiding: een relatiebreuk, twijfels…

Hendrickx nam in de aanloop naar dit WK de sportpsychologe en gewezen topatlete Eline Berings in de arm. Hendrickx moest weer meer leren genieten van de sport, de twijfels in haar hoofd zoveel mogelijk opruimen. Makkelijk gezegd dan gedaan in de mentale strijd die kunstschaatsen is.

LEES OOK. IJskoningin Loena Hendrickx begint na mentale strijd aan WK: “Soms lijkt je lichaam 100 kilo te wegen”

Maar in Saitama rechtte Hendrickx de rug. Ze kende één schoonheidsfoutje op haar vierde element, landde net niet en raakte de grond, maar werkte voor het overige voorbeeldig haar kür af. Ze staat voorlopig vijfde (71.94). Belangrijker: ze genoot weer zichtbaar. Dat zei ze ook tegen haar broer/coach toen ze van het ijs stapte: “Ik heb er gewoon van genoten.”

© REUTERS

Uittredend wereldkampioene Kaori Sakamoto, ook de bronzenmedaillewinnares op de Olympische Spelen van Peking 2022 na twee Russinnen, was de chouchou van het publiek. En of ze haar status bevestigde: ze leidt los met 79.24 punten.

Daarna ligt alles dicht bij elkaar. Een dark horse voor de medailles is een andere Japanse thuisrijdster, Mai Mihara. Net als Hendrickx is ze 23 jaar maar ze bleef liefst zes jaar weg van het internationale kunstschaatsen, nadat ze in 2017 debuteerde met een vijfde plek. Ze belandde nadien in het ziekenhuis met chronische ontsteking van de gewrichten, waardoor ze haar carrière voortijdig dreigde te moeten beëindigen. Nu is ze helemaal terug, ook zij kreeg een staande ovatie. Ook de Zuid-Koreaanse Haein Lee en de Amerikaanse Isabeau Levito zijn lang niet uitgeteld.

Straffe Pinzaronne met pr naar finale

De zestienjarige Belgische Nina Pinzarrone kende een WK-debuut in stijl. Haar seizoen kon sowieso al niet meer stuk na haar eerste EK, eind januari. Vijfde, nooit debuteerde een Belgische beter op een EK. Op haar WK-debuut deed ze het prima. Ondanks een hapering in de eerste sprong, een aarzelend begin, knokte ze zich terug in haar kür en pakte een vet persoonlijk record (62.04). “Ik ben ongelooflijk blij om hier te zijn en te kunnen schaatsen voor zo veel volk.”

LEES OOK. Nina Pinzarrone, de 16-jarige parel in de schaduw van Loena Hendrickx: “Wat ze nu doet, is nog maar het begin”

Ze begint als veertiende aan de finale. Op basis van haar persoonlijk record kan Pinzarrone in een superdag in de toptien van de wereld uitkomen.

Ook de achttienjarige Jade Hovine debuteerde op het WK en ze straalde. Ze schaatste een persoonlijk record op de korte kür (54.10). Als 26ste na de korte kür kwam ze twee plaatjes tekort voor een plek in de finale. “Toch genoot ik van elk moment vandaag”, zei ze in mixed zone.

Vrijdag wordt de finale, de vrije kür die voorbehouden is aan de beste 24 schaatssters na de korte kür, verreden. Nog altijd zijn de Russinnen – in theorie spelen de drie Russinnen door hun viervoudige sprongen altijd mee voor de medailles – niet toegelaten wegens de Russische inval in Oekraïne.

TOP VIJFTIEN KORTE KÜR

1 Kaori SAKAMOTO (JPN) 79.24

2 Haein LEE (KOR) 73.62

3 Mai MIHARA (JPN) 73.46

4 Isabeau LEVITO (USA) 73.03

5 Loena HENDRICKX (BEL) 71.94

6 Niina PETROKINA (EST) 68.00

7 Nicole SCHOTT (GER) 67.29

8 Bradie TENNELL (USA) 66.45

9 Ekaterina KURAKOVA (POL) 65.69

10 Amber GLENN (USA) 65.52

11 Anastasiia GUBANOVA (GEO) 65.40

12 Chaeyeon KIM (KOR) 64.06

13 Kimmy REPOND (SUI) 62.75

14 Nina PINZARRONE (BEL) 62.04

15 Rinka WATANABE (JPN) 60.90

Nina Pinzarrone.© REUTERS

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners