Jongerenadviseur Loredana Cremery

Vlaamse Jeugdraad adviseert nieuwe aanpak rond mentaal welzijn

Er is nood aan een masterplan dat inzet op preventie en vroegdetectie van mentale problemen binnen het onderwijs en de vrije tijd. Die oproep lanceert de Vlaamse Jeugdraad woensdag. Aanleiding zijn cijfers van koepelorganisatie Zorgnet-Icuro, waaruit blijkt dat een op de vijf jongeren met een psychische stoornis kampt en de wachtrijen voor hulp eindeloos lang zijn.

Linde SchotsBron: Belga

Volgens Zorgnet-Icuro moeten meer dan twee derde van de jongeren met een psychische stoornis meer dan een jaar wachten op professionele hulp. “Voor de Jeugdraad is het al lang twaalf na vijf”, hekelt de organisatie. Een masterplan dringt zich dan ook op. Hierin moet er specifieke aandacht gaan naar jongeren die zich in extra kwetsbare posities bevinden, zoals jongeren met een migratie-achtergrond, LGBTQIA+-jongeren en jongeren die het financieel moeilijker hebben, stelt de Jeugdraad.

Tijdens focusgesprekken georganiseerd door de Jeugdraad gaven veel jongeren aan dat ze zelf niet kunnen inschatten wanneer een mentale dip écht problematisch wordt. “Het is dus cruciaal om jongeren al vroeg te gaan versterken in hun mentaal welzijn en daarvoor zijn de schoolbanken, waar ze zo veel tijd spenderen, een logische plek”, vertelt jongerenadviseur Loredana Cremery.

Bovendien ligt de nadruk vaak te hard op de behandeling en niet op de vroegdetectie en preventie van zo’n stoornis, stelt de Jeugdraad. Vaak kunnen mentale problemen veel vroeger onderschept worden.

Ten slotte vraagt de Vlaamse Jeugdraad ook meer erkenning en ondersteuning voor de rol van jeugdwerkers en vrije tijd in het mentaal welzijn van kinderen en jongeren. “De werking van jeugdverenigingen, jeugdhuizen en welzijnsorganisaties zoals Overkop-huizen, maar ook monitoren in het jeugdwerk spelen daarin een cruciale rol”, klinkt het.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners