© Sven Dillen

Theo Francken (N-VA) ziet coalitie met Vlaams Belang niet zitten: “Op hen stemmen voor federaal niveau is totaal overbodig”

Theo Francken (N-VA) ziet regeren met Vlaams Belang niet zitten. “Ik ben 100% tegen het cordon sanitaire, maar elke stem voor Vlaams Belang op federaal niveau is totaal overbodig.” Die scherpe woorden sprak hij dinsdag uit in de aula van de UHasselt. Francken ging er op vraag van studentenvereniging ELSA in debat met Vooruit-voorzitter Conner Rousseau.

lsBron: HBVL

Tijdens het debat bleven beide politici dicht bij hun partijstandpunten. De scherpste antwoorden kwamen toen het onderwerp van de verkiezingen in 2024 en het cordon sanitaire werden aangesneden. “Ziet de N-VA zich in de toekomst samen besturen met Vlaams Belang?”, vroeg moderator en politiek journalist Timmie Van Diepen zich af.

“Ik ben 100% tegen het cordon sanitaire”, antwoordde Francken. “Elke partij moet bewijzen wat ze inhoudelijk waard is. Ik heb geen cordon nodig om te weten dat besturen met extreemrechts of extreemlinks een verschrikkelijk slecht idee is.”

“Het grootste verhaal dat in 2024 geschreven moet worden is dat van meer Vlaams zelfbestuur. En dat gaat, zoals Conner terecht aanhaalt, voor een stuk over wiskunde”, gaat hij verder. “Wil je evolueren naar een confederaal model via een zevende staatshervorming, dan moet je een federale meerderheid vinden. Het Vlaams Belang kiest er zelf voor om op dat niveau niet mee te doen aan onderhandelingen. Ze willen uit principe op federaal niveau niet deelnemen aan het bestuur. Al hun zetels in de Kamer zijn dus irrelevant, elke stem voor het Vlaams Belang op federaal niveau is totaal overbodig. Die partij gaat nooit meewerken om de 100 zetels te halen die nodig zijn om het confederaal model erdoor te krijgen.”

Brexitpartij

“Zou N-VA met Vlaams Belang op Vlaams niveau kunnen besturen?”, gooit Rousseau Francken voor de voeten. “Ik geloof niet dat dit een oplossing kan bieden. We moeten een groot akkoord sluiten zodat we dit land op het vlak van institutionele zaken in een duidelijkere plooi kunnen krijgen”, reageert de N-VA-politicus. “Dat is dé grote uitdaging. En daarvoor hebben we de socialistische, liberale én christendemocratische families nodig. Het zullen die partijen zijn die het akkoord moeten kunnen onderhandelen op federaal niveau. En als je dat op Vlaams niveau een revolutionair scenario uitdoktert, kan dat een federaal akkoord alleen maar dwarsbomen. Voor mij is Vlaams zelfbestuur prioritair en daarvoor is een groot akkoord nodig. We zullen onderhandelen met de partijen die samen die meerderheid willen maken.”

Conner Rousseau: “Ik had uit eerdere interviews de indruk dat N-VA wel openstond om met Vlaams Belang te besturen? Al was het maar om ze weer kleiner te maken.”

Theo Francken: “Voor mij is dat totaal irrelevant. Daarom zeg ik tegen Tom Van Grieken: dien geen lijsten in voor de federale verkiezingen. Zet Vlaanderen voor je eigen partij. Dat ze doen zoals Nigel Farage voor zijn brexitpartij heeft gedaan: hun aanhangers oproepen om te stemmen voor de conservatieven zoals Boris Johnson. Dat het Vlaams Belang zegt: stem voor de federale verkiezingen voor de N-VA, want die partij zal zorgen voor meer Vlaamse autonomie. Want wij als Vlaams Belang gaan niks kunnen klaar krijgen.”

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners