© BELGA

Minister Somers: “Deze iftar móét doorgaan, een afgelasting onder druk is onaanvaardbaar”

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) laat weten dat hij de annulering van de Queer Iftar in De Roma voor LGTBQ+-moslims betreurt. Vlaams minister van Gelijke Kansen Bart Somers (Open Vld) gaat nog een stap verder: “Deze iftar moet doorgaan. Zo’n afgelasting onder druk is niet aanvaardbaar.” Ook Vooruit-fractieleider Hicham El Mzairh roept daartoe op.

dh

LEES OOK. Verslagen reacties op afgelasting van iftar voor lgbtq-moslims in De Roma na bedreigingen: “Zó’n pijnlijke nederlaag”

Bedoeling van het evenement was om moslims en moslima’s van andere geaardheid of seksuele oriëntatie een veilige ruimte te bieden om de iftar (de maaltijd die tijdens de ramadan genuttigd wordt na zonsondergang) te vieren.

Maar De Roma en mede-organisator Merhaba kregen naar eigen zeggen onrustwekkende “signalen” binnen, die hen nu doen beslissen om het evenement uit veiligheidsoverwegingen te cancelen. Volgens een anonieme bron was er sprake van ‘stemmingmakerij en een opgeklopte sfeer op sociale media’ rond het evenement en heeft de organisatie na ruggespraak met de cel diversiteit van de politie zelf besloten om de Queer Iftar te annuleren.

Antwerps burgemeester Bart De Wever vindt het een vreemde beslissing. Hij verwijst naar bevoegd schepen Nabilla Ait Daoud (N-VA), die zegt de annulering ten zeerste te betreuren. “Het is bijzonder jammer dat organisaties als Merhaba en De Roma zich verplicht voelen tot afgelasting vanwege bedreigingen. Iedereen in onze stad moet veilig en vreedzaam bijeen kunnen komen en zichzelf zijn.”

“Een cancel-cultuur is altijd fout”, vervolgt de schepen die meteen contact opnam met De Roma en ook aan Merhaba meldt dat ze welkom blijven in de stad.

“Werk aan de winkel”

“Deze beslissing toont jammer genoeg aan dat er nog werk aan de winkel is”, reageert Antwerps schepen van Gelijke Kansen Karim Bachar (Vooruit) op de beslissing om de Queer Iftar in De Roma te annuleren uit veiligheidsoverwegingen.

“Het is juist daarom dat we vandaag vanuit de stad zo’n sterk signaal tegen discriminatie geven met de lancering van onze Allemaal Antwerpenaar-campagne. Want voor ons is het glashelder: iedere Antwerpenaar moet volledig zichzelf kunnen zijn en zich veilig voelen in onze stad.”

Karim Bachar en Nabilla Ait Daoud.© Victoriano Moreno, Joris Herregods

Minister Somers: “Onaanvaardbaar”

Vlaams minister van Gelijke Kansen Bart Somers vindt het niet kunnen dat mensen moeten inbinden uit angst. “Dit kunnen we niet aanvaarden. Ik heb daarover contact opgenomen met de organisatie. Ons signaal moet heel duidelijk zijn, al is het maar symbolisch, dat dit evenement moet kunnen doorgaan.”

De minister heeft eerder al samengewerkt met Merhaba “om ook in die gemeenschap seksuele diversiteit te laten aanvaarden.” Net dinsdag waren er in het Vlaams Parlement vragen over de acceptatie van holebi’s in onze samenleving. “Uit een studie die ik drie jaar geleden besteld heb bij de Universiteit van Gent bleek dat 93 procent te maken krijgt met verbaal of fysiek geweld”, zegt Somers.

“De daders komen uit verschillende groepen. De cijfers zijn confronterend als je bedenkt hoe ver we al staan in onze samenleving, met een wetgeving die tot de beste van de wereld behoort. Daarom mogen we niet toegeven aan intimidatie, geweld of bedreigingen. Een afgelasting is een fout signaal.”

Hicham El Mzairh© Geertje De Waegeneer

Ook de reactie van Antwerps fractieleider van Vooruit Hicham El Mzairh is striemend: “Dit is een schande. Het is niet ok dat wij capituleren voor bedreigingen.‎ Ik vind dat dit evenement moet doorgaan en als ik word uitgenodigd, zal ik ook zelf aanwezig zijn. Ik wil als progressieve Belgische en Antwerpse moslim zo’n samenleving niet accepteren. We mogen niet toegeven aan de extreme krachten in de samenleving.”

LEES OOK. Parlementslid Orry Van de Wauwer (CD&V) hoopt dat Queer Iftar tóch kan doorgaan

Open Vld Borgerhout: “Zonder respect geen samenleving”

Open Vld Borgerhout reageert bezorgd: “Borgerhout is een district vol diversiteit en dat is ook haar sterkte. Dat mensen worden bedreigd om wie ze zijn is voor ons onaanvaardbaar. Samenleven in diversiteit kan alleen als je elkaar respecteert. Zonder respect ben je geen samenleving”, aldus Nigel Chantrain, voorzitter Open Vld Borgerhout. “We hopen uit de grond van ons hart dat de iftar toch nog kan doorgaan. In een vrij Antwerpen kan je zijn wie je bent, ongeacht je geaardheid. We verwachten een krachtig signaal, ook vanuit de stad”.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners