Themabeeld© Ivan Put

Ramadan start donderdag voor Belgische moslims

Voor Belgische moslims gaat de ramadan, de jaarlijkse vastenmaand, dit jaar op donderdag 23 maart van start. Dat heeft het Executief van de Moslims in België aangekondigd.

jvhBron: BELGA

De beslissing om de ramadan donderdag te laten starten, kwam er na een vergadering van de Raad der Theologen, die aan het EMB, het vertegenwoordigend orgaan van de moslims in ons land, verbonden is.

“Het EMB wenst de gehele moslimbevolking van België geluk en hoopt dat deze gezegende maand in het teken zal staan van wijsheid, geduld en vooral solidariteit met degenen die in nood verkeren na de natuurrampen en rampen met menselijke oorzaak van de afgelopen maanden”, klinkt het in een persbericht.

Tijdens de ramadan mogen moslims niet eten, drinken, roken of seksuele betrekkingen hebben tussen zonsopgang en zonsondergang, al gelden er wel uitzonderingen voor mensen met fysieke of mentale beperkingen, zwangere vrouwen en kinderen. Het einde van de ramadan vieren moslims traditioneel met het Suikerfeest. 

Om de precieze begin- en einddata van de jaarlijkse vastenmaand vast te leggen, wordt rekening gehouden met de zichtbaarheid van de nieuwe maan. De ramadan start in verschillende landen soms op verschillende dagen, omdat de maan zichtbaar moet zijn.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners