© BELGA

Verlinden staat open voor voorstellen die tekst over bestuurlijke handhaving verbeteren

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) blijft openstaan voor voorstellen die haar ontwerp over de bestuurlijke handhaving kunnen verbeteren. Al hamert ze wel op het noodzakelijke evenwicht tussen de doelstelling van de tekst en de principes van de rechtsstaat.

Bron: Belga

LEES OOK. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) over ontwerp bestuurlijke handhaving: “Ik hoopte op een Mercedes, maar dreig een deux chevaux te krijgen”

Met haar wetsontwerp wil minister Verlinden de lokale besturen meer slagkracht geven in de strijd tegen de drugscriminaliteit. Burgemeesters krijgen de mogelijkheid om de deuren te sluiten van malafide handelszaken die bijvoorbeeld dienen om drugsgeld wit te wassen.

De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) vindt dat het ontwerp tekortschiet. Bovendien lieten verschillende burgemeesters - ook die deel uitmaken van de Vivaldi-partijen - hun ongenoegen blijken over de tekst. Tijdens een debat in de Kamercommissie Justitie ventileerde Christophe D’Haese (N-VA), tevens de burgemeester van Aalst, hun kritiek. Hij verweet de minister onder meer de burgemeesters niet te vertrouwen.

Eerder initiatief

Koen Geens (CD&V) herinnerde eraan dat het om een instrument gaat dat al acht jaar op de politieke agenda staat. Bovendien heeft hijzelf in de vorige legislatuur met toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) geprobeerd een gelijkaardig initiatief te laten goedkeuren, maar tevergeefs. En een ontwerp dat hij nadien met Pieter De Crem - Jambons opvolger - uitwerkte, haalde evenmin de eindmeet. “Het zou passend zijn dat u zich de geschiedenis herinnert.”

Minister Verlinden weerlegde een deel van de kritiek. Ze benadrukte dat ze net heeft geprobeerd de lokale autonomie te respecteren, en dat ze met dit ontwerp over een algemeen kader beschikken waar ze kunnen op terugvallen. De CD&V-politica blijft openstaan voor voorstellen die de tekst kunnen verbeteren, maar er moet wel altijd een evenwicht zijn tussen de doelstelling van de tekst enerzijds en het proportionaliteitsbeginsel, het gelijkheidsbeginsel en de privacyregelgeving anderzijds. “Ik wil het debat met de vertegenwoordigers van de lokale besturen verderzetten”, aldus Verlinden, die donderdag aan tafel zit met de VVSG.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners