© BELGA

Staten-Generaal van de Politie overhandigt finale beleidsadviezen aan minister Verlinden

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) heeft dinsdag de Staten-Generaal van de Politie (SEGPOL) afgesloten. Bijna twee jaar lang gingen experten aan de slag om het huidige politiemodel op te frissen. Het resultaat: een adviestekst van zevenhonderd bladzijden.

blg

In nasleep van de affaire-Dutroux werd in 2001 de politie grootschalig geherstructureerd op twee niveaus, een lokale en federale politie. Twintig jaar later lanceerde minister Verlinden een samenwerking tussen verschillende organisaties die nu hun concrete beleidsaanbevelingen presenteren. In 2022 werden de tussentijdse bevindingen al gepresenteerd en nu is het eindproduct klaar.

Hoewel de adviestekst veel thema’s beslaat, ligt de nadruk het sterkst op inclusie, onderwijs en digitalisering. Met veel van die zaken is het ministerie inmiddels al aan de slag gegaan, bijvoorbeeld door de opleiding tot politiemedewerker te herzien en een verantwoordelijke aan te stellen voor inclusie en diversiteit.

“Ik denk niet dat de structuur van de politie radicaal veranderd moet worden”, zei minister Verlinden dinsdag na het slotevenement. “Het is niet altijd een vraag naar meer mensen of meer middelen, maar wel naar hoe we die zo goed mogelijk inzetten.”

In de ochtend verzamelden politievakbonden zich voor de deuren van het Plaza-hotel in Brussel, waar het evenement plaatsvond. De actie maakte deel uit van meer dan een maand aan protesten tegen de uitstel van het loonakkoord en de uitdoving van NAVAP-regeling, de gunstige eindeloopbaanregeling voor politieambtenaren. “De politievakbonden blijven een belangrijke gesprekspartner”, reageert Verlinden. “Met bepaalde zaken uit deze tekst, zoals inclusie en het creëren van een fijne werkplek, zullen zij het waarschijnlijk eens zijn. Ik neem aan dat ze over andere zaken misschien een andere mening hebben.”

“Die zevenhonderd bladzijden zijn het resultaat van veel denkwerk en maken ons kwetsbaar voor criticasters”, legt Verlinden uit. “Dat denkwerk is niet voor niets geweest. Het is voor ons nu zaak om daar de prioriteiten uit te nemen. We gaan de tekst niet lijn voor lijn afvinken, maar wel meenemen en ook projecten die we al gestart zijn ermee versterken.”

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners