© BELGA

Wunsch niet bezorgd om Belgische banken, maar “nulrisico bestaat niet”

De gouverneur van de Nationale Bank van België Pierre Wunsch is niet verontrust door de financiële onrust in Zwitserland en de Verenigde Staten. De directe blootstelling van de Belgische financiële sector is minimaal, zei hij dinsdag in de Kamercommissie Financiën. Toch valt een risico niet helemaal uit te sluiten, klonk het, al kan het Europese systeem dat volgens Wunsch aan.

Bron: Belga

De financiële sector is onrustig sinds het omvallen van de Amerikaanse Silicon Valley Bank en de problemen bij de Zwitserse bank Credit Suisse. De banken worden daarnaast geconfronteerd met een aanzienlijke stijging van de rente, na jaren van bodemtarieven.

Volgens Wunsch heeft België “een van de meest robuuste systemen in Europa”, met “een hoog niveau van liquiditeit en solvabiliteit”. Tegelijkertijd zijn de praktijken die geleid hebben tot het failliet van de Silicon Valley Bank in Europa verboden en worden de Europese banken onderworpen aan stresstests.

Een nulrisico bestaat echter niet, zei Wunsch ook. “Het zou me niet verbazen als er ergens in Europa een probleem met een bank opduikt, maar op zich is dat geen probleem”, zei hij. “Het zal worden opgelost of de bank zal failliet gaan, maar dat hoeft nog geen crisis uit te lokken. Het Europese systeem staat failissementen toe.”

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners